Prečo cestovanie nebolo nikdy jednoduchšie ako dnes!

Niektoré znaky low-cost cestovania prežili všetky moderné doby a nejako sa nemenia, ako napríklad super natriasajúce sa cesty autobusom po hrboľatých prašných cestách alebo nejakých visiacich z útesov.

No sú tu isté problémy, ktoré boli v minulosti dosť významné a už viac menej neexistujú:

Drahé letenky – do neskorých 90tych rokov keď predaj leteniek neprebiehal cez centralizované online rezervačné systémy, bolo všetko strašne drahé a musel by si vyhrať Lotto, aby si mohol obletieť zem. Dnes? Ryanair, air asia či iné lowcost aerolinky predávajú sedadlá v lietadle ako ovocie na trhu. Spiatočná letenka do Španielska ťa stojí menej ako cesta autom Bratislava – Žilina a naspäť.

Zdá sa nám, že máme málo miesta na nohy, že si musíme občas priplatiť za batožinu a ostatný servis, ale ak niekto čaká, že spiatočná letenka za 30eur má v sebe zahrnuté služby na viac, tak je trochu mimo. Kto s tým má problém, kľudne nech si kúpi letenku za 200e. Však veľakrát stojí taxík z letiska do hotelu viac ako tá letenka.

Vývoj fotografie – prsty cez objektív, prepálené, poškodený film, dvojitá brada, slnko do očí. S týmto sme sa bežne stretávali v minulosti a vždy bolo veľkým prekvapením aké fotky nám odovzdali vo fotolabe. Zháňanie filmov, následné drahé vyvolávanie fotiek. Je tomu koniec., fotky môžeme mazať priamo vo foťáku. Zrkadlovky sú už tiež oveľa lačnejšie

Netušíš kde budeš spať ďalšiu noc – kedysi dávno si bol rád, že si stretol na stanici chlapíka a ten ti ponúkol izbu s wc, vykľulo sa z toho izbietka s umývadlom a záchodom za závesom. Alebo jediná ponuka v turistickej informačnej bola super izba v holliday inn.

S príchodom a rozmachom internetu sa všetko zmenilo. Hostely majú svoje webstranky, alebo sú registrované v bookovacich portáloch typu hostelbookers. To kde večer budeš spať záleží od tvojho výberu, nie od jedinej možnosti, ktorú zoženieš niekde na stanici. Môžeš si prečítať recenzie iných cestujúcich, po skúsenostiach už aj más odhad na ľudí a vieš kto ako preháňa, zistíš, čo ktorý hostel poskytuje, bez nejakých prekvapení. Je to jednoduchšie ako nikdy predtým.

Bol si otrokom svojho bedekru – plánovanie nejakej väčšej cesty znamenalo študovanie knižiek, ktoré napríklad na Slovensku ani nebolo dostať. Čím sa teda ľudia inšpirovali? By zaujímalo aj mňa. A keď si prišiel do krajiny, zistil si, že údaje sú 5 rokov staré a polka z tých atrakcii už ani neexistuje. Alebo nejaká mapa kde sa nachádza iba každá druhá ulica. Teraz? Koniec. Internet, odporúčania, milión rôznych zdrojov. Smartphony, gps, každý bedeker má nejakú mapu. Vitajte v blogoch, cestopisoch, elektronických guidebookoch, google offline mapy. Diky za tieto prevraty.

Utrpenie z pohľadníc – kedysi dávno, keď matka chcela vedieť, kde sa jej dieťa nachádza. Drahé telefonáty, posielanie pohľadníc. Dnes môžeš každý svoj krok postovat na facebook a skypeovat od rána do večera. Bohužiaľ rodičia moc facebook neovládajú, alebo možno aj našťastie, a nemusia pozerať fotky ako ich dieťa zdoláva cestu smrti

Technologická doba pokročila

Miesto počítačov smartphony, miesto máp mapy v telefóne, knihy v kindle. Ale nezabudni na tabletky proti malárií, tie ti zachránia život aj dnes.

Rada do budúcnosti? Zásobte sa nabíjačkami, najlepšie solárnymi, extra batériami a medzinárodným adaptérom. Asi som oldschool, ale zbožňujem papierové mapy. Tie si zvyknem okopírovať a keď je ich účel splnený, vyhodím ten zdrap papieru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *