globus

Život v zahraničí

Vraví sa, že je jedno koľko múzeí si videl, koľko vlakov, autobusov, či tuk-tukov opáčil, ale krajine si naozaj neprenikol pod kožu, pokiaľ si tam nepracoval, alebo nerobil dobrovoľníka. Pracovať medzi domácimi, to chce naozaj osobnú interakciu, človek sa denno denne stretáva s tým, ako zmýšľajú miestni a možno medzi vami vzniknú aj priateľstvá. Pracovať počas cestovania ti takisto umožní byť na ceste dlhšie. Platí základné pravidlo, pracuj tam, kde je silná mena a míňaj tam, kde je slabá. Za hodinovú mzdu niekde vo vyspelej európskej krajine, či Austrálii dostaneš 3 nocľahy niekde v lacnom hoteli v Indii, avšak hodinová mzda v Indii nepokryje ani tringelt niekde vo vyspelej európskej krajine.

PRÁCA

Máš strach, že budeš bez peňazí skôr ako sa nadeješ? Žiadny problém. Cestovatelia odjakživa cestujú s peniazmi, z ktorých vyžijú iba prvých pár mesiacov s tým, že zbytok zarobia neskôr. V závislosti od veku, národnosti, resp. pasu, profesionálnych skúseností, môžeš pracovať skoro všade. Ak potrebuješ pracovné víza, resp. nejaké iné birokratické papierovačky, neznamená, že nemôžeš pracovať, iba nemôžeš pracovať legálne. Práca na čierno obnáša isté riziká, preto by si to mal dobre zvážiť. My Slováci s pasom z EU to nemáme až také jednoduché ako Nemci či Angličania, alebo aj susedia Česi.

Veľa cestovateľov, ktorí hľadajú prácu v zahraničí skončia na najhorších pozíciách. Dôvod? Vždy zoberú to prvé, čo príde, bez ohľadu na to či to pasuje do ich ‘cestovateľského’ CVčka, navyše sa boja, že keď hľadajú  napríklad na čierno, tak si myslia, že môžu byť radi, že vôbec niečo našli. Povedzme, že chceš robiť niekde v ski rezorte. Ideš do Álp, hľadáš prácu a nájdeš pozíciu umývača riadu. Si rád, že máš job, ale minimálna mzda ťa nedostane moc ďaleko v drahom stredisku. Jasné, že musíš robiť 8hodin 6x týždenne, to je štandard a po pár týždňoch zisťuješ, že lyže si mal na nohách asi 2krát. Keďže trčíš pri umývačke, nemal si šancu stretnúť nikoho ani v restike. Ak máš celosezónnu permanentku, je to plus. Ak chceš odtiaľ ešte niekam cestovať, musíš si odpovedať na základné otázky: keď zaplatíš nájomné a ostatné povinné položky, ostane ti niečo na pokrytie cestovných nákladov v budúcnosti? Respektíve, aj keď z jobu nemáš nejaké extra prachy, pokiaľ nemusíš siahať na svoje úspory, a môžeš chodiť napríklad na výlety po okolí, spoznávať lokálov, je to skvelé.

Ako hľadať prácu v zahraničí? Klasickou cestou. Noviny, inzeráty, veľakrát inzeráty priamo na baroch, obchodoch, na ulici. Obleč sa slušne- adekvátne na danú pozíciu, usmievaj sa a buď dobre naladený. Vo veľa rozvojových krajinách sa možno zamestnať ako učiteľ angličtiny, a nemusíš byť ani native speaker, vraj niekde stačí úplne priemerná angličtina. Keď si dobre spomínam, na strednej škole sme tiež mali veľa jazykárov, ktorí jazyk ako tak ovládali, no potom sa objavilo zopár lektorov, ktorí žili v danej krajine xy rokov a ich prízvuk bol už trochu iná káva. Takže nečudo, že jazyk môže učiť aj niekto s úplne priemernou znalosťou, aj tak ho ovláda lepšie, ako ten, čo ho neovláda vôbec.

Medzinárodný trh práce:

www.transitionabroad.com

www.jobmonkey.com

www.payaway.co.uk

Práca na čierno

Keď už sa pustíte do realizácie tohto riskantného rozhodnutia, majte na pamäti, že môžete dostať mastnú pokutu, byť vyhostený z krajiny domov na vlastné náklady a takisto vám môžu dať doživotný zákaz do krajiny. Niektorí zamestnávatelia nemajú problém zamestnávať ľudí na čierno bez zmluvy, väčšinou sú to tiež cudzinci usídlení v danej krajine, ktorí tiež začínali na čierno.

Sezónna práca

Častokrát aj bez predošlej skúsenosti sa dá zamestnať aj týmto spôsobom. Ide skôr o to, byť v dobrom čase na dobrom mieste.

Práca v letných rezortoch

Maj/jún- sept na severnej pologuli, nov-feb na južnej pologuli. Je dobré prísť skôr nejaké 2 mesiace pred začiatkom sezóny, zohnať a zajednať si , potom pocestovať lokálne a vrátiť sa, keď začne sezóna. Možné pozície: čašníčka, servírka, chyžná, recepčná, kuchár, pekár, vodič dodávateľ, upratovačka, sprievodca, delegát, športový inštruktor, plavčík, atd.

Práca v lyžiarskych strediskách

Možno zohnať niečo vopred cez agentúry, alebo priamo oslovovať zamestnávateľov, alebo takisto isť na miesto mesiac predtým než začne sezóna, Severná pologuľa dec-april, južná pologuľa jun-oktober. Možné pozície – vlek operátor, v požičovni, lyžiarsky inštruktor, upratovačka na chate, čašník, barman, recepčný, chyžná, kuchár, šofér dodávateľ. Krajiny: Švajčiarsko, Francúzsko, Taliansko. Nemecko, Nórsko, Švédsko, Španielsko, Škótsko, Rakúsko, Slovinsko, Argentína, Chile, USA, , Japonsko, Irán, Libanon, Izrael, Maroko, Turecko, Rumunsko, ČR, Poľsko, Nový Zéland, Austrália, Južná Afrika, Dubaj. India, Rusko.

Zberačské práce

Je ich veľa, sú podradné, preto ich nikto z miestnych nechce robiť, preto máte šancu.

www.pickingjobs.com

Pláca závisí od vyzbieraného množstva, môže trvať pár dní kým nájdete svoj štýl a budete efektívne zbierať. Tiež vás to ale môže pripraviť o kríže, či spôsobiť iné zdravotne komplikácie, záleží od toho, čo zbierate.

Poznám veľa ľudí, ktorí sa živili tancovaním na ulici, alebo vedeli hrať naozaj profesionálne na nejaký hudobný nastroj. Alebo si spravili kurz masírovania a ponúkali masáže kade tade, alebo sa starali o deti, alebo aj roznášanie letákov pre kluby/discoteky sú populárne.

Joby pre profesionálov

Mali by ste si to začať vybavovať skôr, ak treba mat víza resp. pracovné povolenie. Zamestnávateľ musí preukazovať, že máte schopnosti, ktoré nenašli na domácom prac. trhu. napr: www.monster.com

Dohodni si pohovor cez skype, ak je to ďaleko. S veľa krajinami máme bilaterálne dohody a je tam nejaký špecifický proces, takže si treba pozrieť stránku imigračného danej krajiny pre aktuálne informácie.

Práca on-line v zahraničí

Nikto nepovedal, že musíš pracovať v krajine kde žiješ. Ak váš šéf znesie, že sedíte niekde na pláži a nie v prepotenom office, tak sa s ním dohodnite. Samozrejme pod podmienkou, že nepotrebujete byť prítomný, iba posielate výsledky svojej práce, prípadne odpovedáte zákazníkom na maily bez prítomnosti v office. Consulting, ilustrátorské práce, písanie, fotografia, editovanie, prekladanie. Najvhodnejšie sú pozície, kde už teraz máte homeoffice a nemusíte nikoho presviedčať, iba si jeden pekný víkend zaletíte niekam a pripojíte sa odtiaľ. Najvhodnejšie je byt freelancer bez šéfa a vlastne robíte svoju robotu odkiaľ chcete.

DOBROVOĽNÍCTVO

Či už hľadáte spôsob ako sa ponoriť do miestnej kultúry, alebo jednoducho zahliadnuť do miestneho života mimo klasickej turistickej cesty, existuje veľa spôsobov, ako sa môžete dostať pod povrch a dozvedieť sa o svojej hostiteľskej krajine. Od štúdia islamu v Turecku, pomáhanie na ryžových poliach v Indonézii alebo stlať postele  v stane z jačej srsti s tibetskými nomádni, tu sú možné spôsoby, ako sa začleniť medzi domácich:

El Nomad, Ecuador

Moslimom na mesiac, Turecko

Dobrovoľníkom na Jave, Indonesia

Phong Nha Farmstay, Vietnam

Huaorani Lodge, Amazon

Uxu Dude Ranch, Wyoming

Green Palm Homes, India

Kempovanie s nomádmi, Tibet

Torres del paine, Chile

True Travellers Society (TTS) je nová kanadská neziskovka, ktorá sa venuje poskytovaniu informácii nezávislým cestovateľom po celom svete, aby mali čo najväčší prínos zo svojich skúseností v zahraničí. Ich cieľom je prepojiť globálne dobrovoľnícke činnosti.  Hlavne prostredníctvom on-line komunity, ktorá umožňuje jednotlivcom zdieľať cenné informácie medzi sebou navzájom. Prístup k informáciám na stránkach je bezplatný, takisto aj členstvo.

Volunteer South America, je nezisková webstranka vytvorená v prvom rade na pomoc backpackerom, nezávislým cestovateľom nájsť zadarmo alebo za nízke náklady dobrovoľnícku činnosť v južnej Amerike a v druhom rade na podporu dobrovoľníckych programov v tomto regióne.

Ďalšia z možností, ako prísť k dobrovoľníckej činnosti je sieť WWOOF. Je to celosvetová organizácia, kde dobrovoľníci pomáhajú na ekologických farmách výmenou za jedlo a posteľ. To môže byt skutočne lacné cestovanie, pretože máte zabezpečené hlavné výdavky – ubytovanie a stravovanie – všetko, čo musíš urobiť, je dostať sa z farmy na farmu a mať nejaké to vreckové. Práce sa líšia, ale všeobecne by mali byť dostupné pre každého, komu nevadí trochu fyzickej práce. Množstvo práce sa líši, ale všeobecne je to medzi 5 a 8 hodín denne, 5 alebo niekedy 6 dní v týždni. Záleží na tom, čo potrebuje hostiteľ, a koľko majú práce. Rozhodne to nebude vyhovovať každému, ale pre tých, ktorí sú radi vonku na vzduchu, budú často v najkrajších oblastiach na svete, takže práca je potom aj potešením. A domácich tak spoznáte lepšie, ako iba nejaká partička turistov a takisto je to dobrý spôsob, ako rozvíjať praktické jazykové zručnosti.

Dobrovoľnícke možnosti rastú exponenciálne a stal sa z toho business pomaly ako každý iný. Pred 10rokmi bolo organizácií iba zopár, dnes je ich iba v UK asi 70. Od organizácií, ktoré zabezpečujú učiteľov angličtiny, cez prácu so slonmi, sú tam takisto spoločnosti, ktoré ti predajú možnosť robiť dobrovoľníka v zahraničí.

Z veľkej časti je toto odvetvie zamerané na ľudí, ktorí sa rozhodli stráviť rok mimo, zvyčajne 18-24roční, ktorí chcú cestovať, no sú to nováčikovia a tak veľmi nevedia, kde začať, sú trochu nesvoji z nezávislého cestovania a samozrejme sú ochotní pomôcť a dať niečo aj naspäť.

Odvetvie sa vyvinulo na základe dopytu jednotlivcov robiť dobrovoľnícku prácu na rôznych projektoch, či už je to práca s deťmi, budovanie studne alebo záchrana korytnačiek. Táto požiadavka sa odráža v ponuke spoločnosti nájsť / vytvoriť tieto príležitosti. Bohužiaľ, malo by to byť práve naopak. Hľadať by sa mali nie príležitosti, ale jednotlivci ochotní pomáhať.

Cely fenomén vznikol na základe pohľadu dobrovoľníka, ktorý vidí veci ako: ja chcem pomôcť, ja chcem niečo rozvinúť, ja chcem cestovať s pridanou hodnotou. Je tam príliš veľa tých JA, ale dobrovoľníctvo o tebe absolútne nie je. Veľa týchto príležitosti je ponúkaných na krátkodobej báze, na pár dní, či dokonca iba víkend. To je na tom to najhoršie, predstav si, že ideš učiť do Afriky na 3 týždne, pritom semester trvá 3 mesiace. To, že im obetuješ svoj čas je síce pekné, ale školy skôr potrebujú knihy, lavice ako tvoj čas.

Takže váž slová opatrne. Čo je tvoja motivácia? Prečo platíš za možnosť dobrovoľníckej činnosti? Kam idú tvoje peniaze? Ako to, že neziskovka dáva veľa peňazí do reklamy? Mal by som dať peniaze, ktoré dostanem na letenku radšej do projektu? Povedzme si úprimne, väčšina týchto činností je pre niečí zisk, nikto to nerobí zadarmo, alebo áno? A ľahko sa môžeš ocitnúť v situácií, ktorá narobí viac škody ako úžitku.

Na záver možno dodať – aj to mienené dobre sa stalo ziskotvorným businessom. Nezabudnite na neziskovky typu Peace Corp, ktoré fungujú  úplne odlišným spôsobom.

Na webe možno nájsť rôzne druhy dobrovoľníctva.

Dobrovoľníctvo, propagované nejakou CK, ktorá to predáva ako produkt, stojí to celý majland. Máš mať dobrý pocit z toho, že si prispel do ekonomiky, vkročil medzi miestnych a budeš robiť niečo charitatívne. Tieto ťažko platené projekty človek nájde hneď ako do googlu vloží slovo volunteering. Treba hľadať inde. Peniaze idú zahraničným firmám a miestna ekonomika z toho neuvidí ani halier.

Druhá forma

Oslovíš nejakú neziskovku, či im môžeš pomáhať, samozrejme zistíš si čo robia, čo ponúkajú, čím môžeš prispieť. Spoznáš veľa ľudí, iný pohľad na život, v závislosti od toho kde a čo robíš. Ale náklady na život si zväčša platíš sám, tj jedlo, ubytovanie, poistenie atd.

Tretia forma, napríklad na organických farmách www.wwoof.org www.helpx.net/

platíš nejaký registračný poplatok- pár dolárov, na znak toho, že to myslíš vážne. Nakontaktuješ sa priamo na poskytovateľa a dohodneš sa s ním. Nemusí isť priamo o organické veci, ale aj napríklad natieranie budov par hodín denne. Zvyšok času môžeš relaxovať a objavovať okolie danej lokality. A keď je človek šikovný, nájde si niečo vhodné, takisto nejaké národné parky zvyknú brávať ľudí, kde máš ubytovanie v kempe, a za prácu dostávaš stravu. Na dobrovoľníctvo sa neviažu žiadne víza, číže vstup do krajiny si musíš zabezpečiť sám. V špeciálnych prípadoch ak ideš na misiu, ti ich vybaví partnerská organizácia (človek v ohrození, magna –deti v núdzi apd, kde na misii dostávaš plat, ale čakacie listiny na tieto miesta bývajú veľmi dlhé)

www.kibbutzvolunteer.com

http://www.yearoutgroup.org/

http://www.volunteerinternational.org/

http://www.volunteersouthamerica.net/

http://www.wwv.org.uk/

http://www.habitat.org/eurasia/

ŠTUDIUM JAZYKA

Nie je nič jednoduchšie, ako sa zapísať do jazykovky a učiť sa miestny jazyk. Doporučia vám nejaké výhodné ubytko a spoznáte aj ďalších študentov z rôznych krajín, takže to môže byť takisto zaujímavá skúsenosť.

Rady na cestu, ako aj kopec cestopisov môžete nájsť tu: http://dobrodruh.sk

Jedna odpoveď na „Život v zahraničí“

  1. Bez znalosti angličtiny je dnes problém sa zamestnať už aj na Slovensku.Viaceré firmy vyžadujú od zamestnancov komunikatívnu úroveň anglického jazyka. Z vlastnej skúsenosti viem,že najlepšou je voľba štúdia angličtiny v anglicky hovoriacej krajine, môžte skúsiť napr. Dánsko http://www.studium-v-dansku.sk/
    ktoré patrí medzi najkvalitnejšie. Alebo sa choďte pozrieť do Austrálie http://www.australiastudium.sk/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *