Mapa a bedeker

Ak sa chystáš na trip cez množstvo krajín, naozaj nie je možné ani potrebné, aby si mal pri sebe knihu do každej krajiny. Je to ťažké a nemal by si to kam dať. Sprav si poznámky, alebo si daj sprievodcu do mobilu. Mapy si okopíruj vopred a potom ich vyhodíš. Jednoduchšie ako trepať celú knihu stále so sebou. Prípadne si sprav nejaký výcuc, daj do bloku s dierkami a po ceste môžeš zahadzovať časti, kde si už bol.

Nebudem odporúčať žiadne konkrétne bedekre. Na trhu je toho dosť, možno iba spomeniem, že v anglických výtlačkoch je oveľa viac na výber ako v tom, z čoho existuje slovenský či český  preklad. Takže, podľa toho čo vám vyhovuje, s čím máte skúsenosti, treba si to v obchode ohmatať.

Tlačení sprievodcovia: Lonely PlanetRough GuideFootprintLet’s GoFrommer’sFodor’sMarcoPolo.

Cestné mapy: edície Marco poloNational GeographicFreytag & BerndtNelles Verlag

Lonely Planet:

tiež známe ako LP. Najrozšírenejší zo všetkých. Solídne informácie, ale nie vždy aktuálne. Nová edícia vychádza každých pár rokov. Tlačené na recyklovanom papieri, bez obrázkov. Niektoré sú dobre, niektoré iba priemerné, záleží na edícii a autorovi. Hoci, majú asi najlepšie mapy zo všetkých.

Bohužiaľ aj LP prešiel všelijakými zmenami od pôvodného formátu. Výsledkom je profesionálny guidebook, ktorý už nie je určený typicky pre nezávislých backpackerov, ktorí počítajú každú penny. Knihy sú určené skôr pre americký trh a stratil sa z nich ten amatérsky podtón. Napríklad, v starej edícii o Afrike ste našli pod hlavičkou Drogy informácie, kde si kúpiť marihuanu, Juhovýchodná Ázia niesla informáciu, kde si máte zaobstarať falošné student ID. To by ste dnes už márne hľadali. Informácie o najlačnejších hosteloch pripomínajú skôr ceny 3* hotelov.

Bradt:

Africkí sprievodcovia. Sú vraj odborníci pravé pre Afrikou prechádzajúcich backpackerov. No majú nedostatky v tom, že nie sú vždy aktuálne a vyzerajú vcelku amatérsky v porovnaní s inými veľkými rybami v odvetví.

Rough Guide:

Asi najhlbšie spracovaný sprievodca. Ak si predtým používal niečo iné, môže ti chvíľu trvať, kým si zvykneš na štruktúru. Tituly nepokrývajú toľko krajín ako LP a staré tituly sa nechytajú na tie nové. Viacregiónoví sprievodcovia ako pri LP sú najlepší. Séria Rough Guide First time series je pre tých, ktorí si potrebujú vopred naštudovať čo ich čaká a neminie.

Let’s Go:

Ak si si zvykol na to, že nevyzerajú najlepšie, (ale vraj nová edícia je už fajn) a na to, že sú väčšinou americké, tzn. jednoduchý človek zo Slovenska by čakal niečo iné, nie sú zlé. A vraj sú jedni z mála, ktorí majú reálne odporúčania a sú zameraní na lowcost cestovanie.

Sú v pohode a väčšinou aktualizované každý rok. Z ubytovania nie je bohvieaký výber, iba zápar z nich pre backpackerov, čo nie je zrovna to, čo hľadáme. Najlepšie sa vyhnúť tejto knižke tam, kde je veľká koncentrácia mladých amerických cestovateľov. Sú písané a aktualizované študentmi z Harvardu každý rok.

Footprint:

Super séria, niekedy aj na kvalitnom papieri a vraj jediný multicountry guide, ktorý sa oplatí mať. Južná alebo stredná Amerika je perfektná a položila LP a ostatných na zem. Zlé mapy a čitateľnosť je to, čo sa im dá vytknúť.

Wikitravel:

Online encyklopédia od wikipedie. Niektoré okruhy sú dobre prepracované, iné zase chýbajú. Aktuálne informácie o cenách do UNESCO pamiatok ci miestne atrakcie, niektoré časti sú popísané veľmi podrobne.

In your pocket

Online sprievodca zadarmo pokrývajúci mestá Európy.

Veľa knih je odpad, veľa spoločností vyšle niekam cestovateľa a chce, aby spravil za čo najmenej čo najviac. Miesto toho, aby tam poslali človeka, ktorý o danom regióne vie naozaj veľa a vie sprostredkovať aj naozaj podstatne informácie. Vždy je to o peniazoch. Niekedy je ťažké uveriť, že niekto mohol odporučiť toľko reštaurácii, keď v meste strávil iba 20minut alebo v horšom prípade tam ani nebol. Jeden autor z LP hovoril o praktikách, aké sa používajú. Písal guidebook o Kolumbii a ani do nej nešiel, lebo mu dostatočne nezaplatili. Napísal knihu v San Franciscu, mal informácie od holky, z ktorou vtedy randil. Na všetkom sa šetrí, aj na ľuďoch čo píšu sprievodcov. Aktualizácia knihy je väčšinou robená iba po telefóne – obvolá či dané reštiky a hotely existujú a to je tak celé. Neverte všetkému, čo sa v nich píše. Ak sa vám chce čítať 15 rokov starý článok http://www.salon.com/1998/08/07/featureb_3/singleton/ nechcem potom vedieť, ako sa na tom šetrí dnes, v čase krízy.

Knihy si treba porovnať v obchode, každému vyhovuje iný štýl. Aj keď sa nechystám v krajine šoférovať, mám rada prehľadné mapy na papieri, obzvlášť, keď sa pohybujeme po väčšom území, vieš si porovnať vzdialenosť miest, kde čo je a či tam vôbec ide nejaká cesta. Samozrejme tieto veci sa dajú riešiť aj on-line, ale nie všade je internet, hlavne v teréne. Ak človek potrebuje viac máp, potom stoji v úvahu zoskenovanie a hodiť si to do smartphonu, prípadne kombinovať s offline mapami z navigácie.

Môžete porovnať sprievodcov od rôznych vydavateľstiev pre danú krajinu a podľa toho sa rozhodnúť. Niektoré vydavateľstvá, hlavne LP a RG robia aj špecializované edície podľa regiónu, aktivít, atd.

Takisto záleží aj na roku vydania, ako často vydávajú aktuálnu verziu. Staré pomôžu možno v tom čo vidieť, mapky sa nemenia, ale politická situácia, hotely a reštaurácie už nemusia existovať, alebo stoja 10x viac.

Knihy nie sú lacná záležitosť, ak viete ako tak po anglicky, alebo sa chcete zdokonaliť- Amazon.co.uk alebo Amazon.de ponúka veľa aktuálnych, ale aj použitých verzii z knižníc. Kniha stoji často krát 1 euro či 1 cent a poštovné 3 eurá z Nemecka alebo 4 libry z Anglicka. Za 5eur máte knihu. Lonely planet má stále akcie, že 3 za cenu 2, alebo niečo podobné, stačí sa zaregistrovať a ponuky vám budú chodiť mailom. Nad 30 eur neúčtujú dopravu. Kupujem si často knihy, kam v súčasnosti neplánujem ísť, ale sú na mojom zozname.

Sprievodca zadarmo sa v dnešnej digitálnej dobe dá zohnať aj ako elektronická kniha. Na plánovanie bohato postačí, ak by ste si to brali v Amazon kindle, na listovanie v teréne určite neodporúčam.

Ako používať knihu

Tieto knižky vám väčšinou povedia kam treba ísť, kde prenocovať, kde sa najesť, čo robiť, keď si tam. Bohužiaľ, neraz sa potom stáva, že všetci turisti sa ocitnú v jednom hoteli, v jednej restike, ktoré pravé tým, že sú tam iba turisti, stratili svoje čaro a sú tam iné dobré, o ktorých nik nevie. Takže si treba hľadať aj nejaké vlastné miesta.

Mapky sú fajn keď sa potrebuješ dostať zo stanice do hotela o 3tej ráno. Bedeker by určite nemal slúžiť ako biblia, najlepšie zážitky budete mať, ak budete nasledovať svoju cestu, svoj nos a takisto sa vraví, že najlepšie miesta sú tie, ktoré nie sú v Lonely planet. Kniha je dobrý sprievodca históriou, pripadne čo to napovie o náboženských zvykoch, čo má človek čakať v danej krajine, nejaké autobusové alebo vlakové spojenia. Málokedy som spala v hosteloch, ktoré odporúča LP, jednak boli drahé a jednak bolo veľa dostupných na nete na bookovacich stránkach. Vyhýbajte sa miestam, ktoré sú v sprievodcovi uvedené ako prvé, sú plné ľudí ktorí sú leniví čítať ďalej. Sprievodcu používam skôr na prvotné plánovanie, do akých miest ísť, na info o dopravných spojeniach a kvôli mapkám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *