Bezpečnosť

Bezpečnosť vo všeobecnosti

Väčšina sveta je mierumilovná, aj keď niekedy to, čo nám servírujú médiá vyzerá trochu ináč. Demonštrácie, vojny, konflikty, teroristické útoky, výbuchy sopiek, zemetrasenia, hurikány, šíriace sa choroby. Všetko je hneď na prvých stránkach plátkov, alebo v televízií. Doba beží rýchlo a informácie tohto druhu nemožno nájsť v bedekri, ktorý je 2 roky starý a toho času bola daná krajina rajom na zemi.

Kde zohnať najnovšie informácie, ako vyhodnotiť situáciu v krajine, či je bezpečná, aké opatrenia sú nezbytné počas toho čo si na ceste, ako sa vyhnúť bežnému podvodu, čo robiť, keď sa veci fakt pokašlú?

Výborná knižka o preziti je napríklad od Rough Guide– ak sa odpojíš od skupiny, ak sa nevyhneš hurikánu, ocitneš sa medzi demonštrantami, alebo potrebuješ prežiť pár dní na púšti, v džungli, v horách alebo na mori.

Je moja destinácia bezpečná? výstraha pre cestujúcich nemusí nezbytne znamenať, že do krajiny sa nedá ísť a že vám tam hrozí to najhoršie. Znamená to iba, že musíte hľadať ďalšie informácie čo a ako. Skoro všetky bedekre obsahujú informácie o bezpečnosti, kde sa môžete dočítať, že krajina má už xy rokov nejaké obmedzenia na daný región, ale ak sa mu vyhnete a navštevujete iba turistické oblasti, nič nepredvídané vám nehrozí. Pre aktuálne informácie ale radšej hľadajte informácie na webe, na konzuláte, keďže politická situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň. Najlepšie sú on-line fóra typu thorntree na lonely planet, kde sú aktuálne informácie od cestovateľov, ktorí sú v krajine, alebo sa odtiaľ pravé vrátili.

Je ťažké písať o zločinoch typu krádež. Začiatočníci sú strašne paranoidní a tá ich paranoja prejde do reality bohužiaľ práve preto, že ich neskúsenosť sa bude lesknúť a ľahko priláka zlodeja. Aziati a Afričania (rozšírenie až po Juhoameričanov) patria do spoločnosti, ktorá je naučená obchádzať zákony oveľa častejšie ako my. Zlodeji sú všade, ale v menej rozvinutých krajinách je ľahko odlíšiť miestneho a turistu, ktorí sú potom ľahkým terčom. Skúsenosti dokazujú, že veľká väčšina zločinov voči turistom sa odohráva na zápar špecifických miestach a za logicky predvídateľných okolností.

Ako sa vyhnúť okradnutiu

Základný trik – splynúť s okolím, vyhnúť sa miestam, kde by sme sa ľahko mohli stať cieľom, zostať v pozore, cennosti mať schované mimo dosahu cudzích očí a ak je treba, otočiť sa na opätku.

Začni šperkami, ktoré necháš doma. Hodinky – maximálne nejaké lacno vyzerajúce, alebo žiadne. Foťák sa snaž mať schovaný tiež, pokiaľ ho nepoužívaš. Najlepšie ho nosiť v taške, ktorá nevyzerá ako taška od foťáku. Čo sa týka oblečenia – prírodné farby. Kapsáče s odzipsovateľnými spodnými časťami a fotožurnalistická vesta nie sú to, čo majú oblečené miestni ľudia.

Daj najavo, že ti nemajú čo ukradnúť, alebo že máš toho menej ako iní potenciálni. S jedným ruksakom na chrbte a ničím ďalším máš voľné obe ruky a ostávaš relatívne mobilný na rýchly útek, alebo kladenie odporu, takže okradnutie ťa už nebude až také jednoduché – môže mnohých rýchlo odradiť.

V rozvojových krajinách skús ruksak maskovať. Zámky na klipsne, prípadne sieť zvýši bezpečnosť, ale takisto upútajú pozornosť, že máš vnútri niečo veľmi cenné. plastové vrecká od ryže sú lacné a špinavé, znižujú teda hodnotu obsahu tvojho ruksaku a takisto ochráni pred dažďom. Sprav si diery na popruhy, potom ich naspäť zoši alebo zlep páskou. Ak cestuješ s niekým ďalším, uisti sa, že jeden z vás nemá pri sebe všetky vaše peniaze a cennosti. Riziko treba rozložiť. Ak vyberáte peniaze z bankomatu, stoj tak, aby nikto nevidel tvoj PIN, ani to, kam si ukladáš peniaze. Nezabudni: nedávaj si nič do najvrchnejšieho oddelenia v ruksaku (resp. nič, čo má hodnotu), ak cestuješ nočným busom či vlakom. Dávaj si naň pozor, zamkni ho o nejakú kovovú konštrukciu v buse alebo vlaku, alebo ak nebodaj nocuješ na stanici.

V pofidérnych krajinách sa nedávaj do reči s podozrivými indivíduami, neopi sa na šrot, nezhúl a vracaj sa domov radšej taxikom.

Baliť sa bezpečne

Nenechávaj si peniaze a pas v príručnom ruksaku, ani v nejakej taštičke. Maj ich stále pri sebe – na tele. Všade odporúčajú niečo typu – pouch, plochá taštička telovej farby v páse, ktorú by si mal potencionálne zakryť tričkom. No v praxi funguje tak, že pri nosení ruksaku sa ti tričko samovoľne vyhŕňa a tak som často krát stretla ľudí, ktorí mali okolo pása túto secure taštičku a bolo im ju z diaľky vidieť. Takže ak tak, taštička ktorá je okolo ramena, resp. na lýtku – ak máš dlhé rukávy, či dlhé nohavice, alebo taštička na hrudi pod oblečením – čo bohužiaľ nie je moc pohodlné a človek sa v tom potí. Skôr odporúčam doplniť zápar utajených vreciek zvnútra každých nohavíc, ktoré si beriete so sebou, na peniaze, karty a pas. Prípadne ženy môžu využiť push up podprsenku, z ktorej vytiahnu vankúšiky a miesto nich uschovajú peniaze. Môžete tam našiť suchý zips – pre istotu, aby nevypadli, alebo aspoň nejaký cvok. Hlavne dávajte pozor, aby ste k tajným vreckám nepristupovali na verejnosti, potom už tajné nebudú. Noste tam iba rezervu a bankomatové karty ak ich neplánujete v ten deň použiť. Denný obnos peňazí, nejaké nepotrebne ID, pripadne neplatnú bankomatovú kartu majte niekde po ruke. Ak potrebujete na verejnosti ísť do tajného vrecka, radšej sa poobhliadnite kto je v okolí, spolucestujúci vám môže spraviť zákryt. Na ulici si nedávajte karty z jedného vrecka do druhého.

Počas denných výletov, ak máte príručný ruksak na chrbte, v davoch ľudí si ho dajte radšej dopredu. Nie je to ale moc pohodlné. Takže si skôr vymyslite niečo univerzálnejšie, čo sa dá nosiť aj na boku a držať si to, aj na chrbte. Mňa osobne napríklad bolia kríže ak mám na pleci tašku kde mam nejakú tú mikinu, fľašu s vodou a ďalšie veci a na krku kilový foťák. Ladvinka tiež nie je vhodná. Na zadku je mimo vášho vnímania vpredu vám zase deformuje chrbticu dopredu. A zároveň láka zlodejov, ladvinka je typická turistická záležitosť. Najlepšie systémy zamykania sú zips+magnetky, alebo iná kombinácia. Keď už máš jedine príručný ruksak, ktorý používaš aj ako daypack, cenné veci daj naspodok, aby neboli dostupné pri miernom odzipsovaní. Rezervné peniaze si môžeš schovať aj do opasku, predávajú ich, alebo si taký môžeš aj vyrobiť. alebo si môžeš časť peňazí vložiť do malého obalu a prilepiť dovnútra ruksaku.

Môžeš sa strachovať od rána do večera, ale lepšie minúť energiu na pochopenie možných rizík v súvislosti s tým kam ideš, ako byť paranoidný, ako bohužiaľ veľa ľudí je. Nájdi na webe či sú v krajine časti, oblasti, ktorým sa treba skutočne vyhnúť. Každý guidebook má sekciu o bezpečnosti, posledné hlásené scamy a ako im čeliť. Môžeš ostať trochu paranoidný, aby pri tebe ostal aspoň anjel strážny a aby si si nemyslel, že nie si nesmrteľný. Vo všeobecnosti sa nie je až tak čoho obávať. Najväčší risk, ktorý budeš podstupovať popravde oveľa častejšie podstupuješ aj doma – cestovanie autobusom alebo autom. Nie je to terorizmus, keďže v 99% prípadoch turisti nie sú v oblasti záujmu teroristov či miestnych gangov. Pre štatistiku – spomedzi cestných nehôd – 6 z 10 nehôd vo svete sa stane v 12 tich krajinách, malária a fajčenie (zodpovedne za každú desiatu smrť vo svete), teroristi, guerilly a ostatní zlodejíčkovia vyzerajú ako amatéri.

Ako sa vyhnúť sexual harasmentu

Všetci harasmenti dostavajú podnet cez zrakový vnem, takže začnime vzhľadom. Je rozdiel, keď ako žena cestuješ s mužmi, môžeš si toho dovoliť viacej, ako keď cestuješ sama, alebo iba v ženskej zostave. Obliekaj sa vtedy konzervatívne. To čo je bežné u nás na Slovensku, nie je bežné napríklad v arabských krajinách. Takisto záleží, či je v danej destinácií veľa turistov, vtedy sa pravidlá menia, ako keď si niekde, kde si jediným turistom ty. Kraťase, krátke sukne, obtiahnuté veci, tričká bez rukávov, to všetko bude na teba upozorňovať. Môžeš si dať nejaký falošný snubný prsteň alebo niečo podobné. Taliani či Španieli budú popiskovať, je to v ich náture. Nejakí Marokánci mimo tradičnej turistickej cesty budú popiskovať už len preto, že vidia európsku ženu či turistov. Ignoruj, nezastavuj sa, maj na saláme. Keď je niekto moc doterný, začni bežať, ak máš na to obuv. Ak ťa niekto popadne, začni kričať, bráň sa hocičím čo máš v ruke – foťák, pero, kameň, anténa z auta.

Zámok na kód na ruksak je vhodný tiež. Zíde sa aj vo veľa hosteloch, kde je skrinka, ale chýba zámok, alebo niekedy vám chyba zámok od izby, ale sú tam úchytky na visiaci zámok alebo zámok, ktorý otvoríte s čipovou kartou. Ako som už spomínala, sieť na zámok, ktorú možno zamknúť o nejakú pevnú časť – pacsafe, tento výrobca má aj veľa iných vychytávok, nevýhoda siete je veľká hmotnosť a váš ruksak potom veľmi púta pozornosť. ako keby bol naložený zlatom. Keď potrebujete iba ruksak zamknúť vo vlaku či autobuse, postačí aj zámok s lankom z ebay.co.uk za euro. Väčšinu produktov od Pacsafe možno zakúpiť cez ebay alebo Amazon lacnejšie ako priamo od Pacsafe. Ešte sa mi vcelku páči táto vecička, keď napríklad nemáte kľúče od izby a chcete sa zamknúť zvnútra, alebo lepšie a drahšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *