Check It alebo Carry On

Pre tých, čo netušia, čo to znamená – laické vysvetlenie – Carry on je preprava lietadlom iba s príručnou batožinou, ktorá nejde na check-in ale beriete si ju rovno do lietadla na palubu a uložíte v batožinovom priestore nad hlavou. Su to menšie kufríky do istých rozmerov, alebo menšie ruksaky, alebo iné cestovné tašky. Check in – pred nástupom do lietadla idem na check-in a batožinu im odovzdám, ďalej sa o nič nestarám, až po prílete si ju vyzdvihnem.

Pasažieri sa delia na dve skupiny. Tí, čo sa snažia za každých okolností si všetky svoje veci zbaliť do príručnej a tí, ktorí si berú na palubu len to najnutnejšie. Každé ma svoje pre a proti:

Keď máš prestupný let, je pohodlnejšie, keď si batožinu dáš na checkin a v prestupnom letisku sa o batožinu nemusíš starať. Za jej transfer medzi lietadlami zodpovedá niekto iný. Nemusíš so sebou ťahať všetko na wecko, do reštiky, do duty free obchodu. Avšak, čím viacej následných prestupov absolvuješ, kde sa o transfer batožiny stará letisko, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa batožina ocitne niekde inde ako je tvoja cieľová destinácia. Ak plánuješ ísť rýchlo z cieľovej destinácie ďalej a tvoja batožina sa stratí, aerolinky ti budú volať o 5dni, že ju našli a ty v tom čase už budeš 1000km ďaleko, otázka znie, ako sa budú trhať ti ju doručiť.

Budeš si musieť batožinu aj tak dat na check-in, lebo napríklad tvoj ruksak nezodpovedá rozmerom príručnej batožiny, alebo povolená váha je napr. iba do 7 kíl a tvoj ruksak má 10. Povolené rozmery príručnej batožiny sa u každých aeroliniek líšia, takže si na to daj pozor a zisti pred odletom. Špecialisti sú nízkonákladové aerolinky, ktoré mávajú veľmi obmedzené povolené rozmery a nútia potom pasažierov, aby za batožinu platili navyše. Nedávajte im zbytočné dôvody.

Takisto, ak máš v batožine tekutiny nad 100ml (parfum, krém, balzam, tekuté, mydlo, šampón, zubná pasta), ostré predmety – príbor, nožík, nožničky, cely zoznam zakázaných vecí môžeš nájsť napr. tu, ak nechceš, aby ti to pri skenovaní batožiny bolo zabavené, musíš si dať batožinu na check-in.

Ak si dáte batožinu na check-in, riskujete takisto jej poškodenie, nakoľko s tým nezaobchádzajú moc šetrne. Suveníry a cenné veci si do nej určite nedávajte.

Cestovať iba s príručnou batožinou má svoje výhody – mimo ušetrených peňazí za batožinu u nízkonákladových aeroliniek, nemusíte prísť na letisko 2 hodiny pred odletom, ale stačí trochu neskôr. Nie je pre vás dôležité, kedy zatvárajú check-in, ale kedy zatvárajú gate na odlet. Takisto po prílete nemusíte polhodinu čakať na svoju batožinu a možno ani nedorazí, ale priamo s príručnou idete z letiska preč, niekedy vás to môže zachrániť, ak stihnete posledný autobus do centra apd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *