Výber batožiny

Pre niektorých večná dilema. Uvažujeme iba o dvoch alternatívach, ktorými sú kufor a turistický ruksak. My sme síce backpackeri, takže kufor by tu nemal pripadať v úvahu, ale budeme predsa tolerantní. Aj backpacker si môže zaletieť do nejakej európskej destinácie na 3dni, bude ubytovaný na jednom mieste a tak môže byť pohodlnejší malý carry-on (príručný) kufrík. Pozor ale na rozmery, nie je carry-on ako carry-on. Letuška z Ryanairu vás veľmi rada poprosí, aby ste si kufor strčili do prepravky a pokiaľ sa tam nezmestí čo i len o centimeter, máte smolu a vaša letenka za 10eur sa dosť predraží. Takže druh batožiny vyberáme samozrejme so zdravím rozumom. Ak idem na polroka do Austrálie študovať a popritom pracovať, vezmem si veľký kufor. Ak budem potrebovať ruksak na výlety, tak si ho tam potom kúpim. Aj tak si tam kúpim za toho polroka toľko vecí, že ich budem musieť poslať domov, lebo povolený je len 1kus batožiny na odlet. Ak idem na sightseeing výlet do Paríža Helsínk, vezmem si onen spomínaný carry-on kufor. Načo si skracovať tie 3dni čakaním polhodinu na batožinu. Kufor môže byť od veci, ak sa síce plánujem hýbať iba v mestách, ale moja destinácia je nejaká rozvojová krajina a tak chodníky nemusia vyzerať tak, ako je človek zvyknutý z Európy, ale môže to byť iba nejaký pás blata, odpadkov, trusu od zvierat alebo zbíjačkou upravené niečo pre chodcov, kde mi kufor na kolieskach bude na dve veci. O svojej destinácií je preto lepšie vedieť čo najviac. A čo môže znieť napríklad od veci – isť s kufrom na 2 týždne turistiky do Rocky mountains v Kanade. Skutočnosť je taká, že ak idete autom, v kufri sa hľadajú veci ľahšie ako v ruksaku a keďže ho odvezie auto, je to celkom praktické. Samozrejme nejaký ten malý ruksak na túry a denné výlety by tam mal byť tiež.

Backpack

Mal by byť naplnený na 70-90%, aby bol dostatok miesta na manévrovanie s vecami, prípadne kam uložiť nákup. Takže nejaký ruksak medzi 35-55litrami. Veľkosť záleží aj tak od výrobcu, niektorý 30 litrový je veľký ako iný 40 litrový. Na trhu je veľký výber. Doporučuje sa ľahší backpack s pohodlným bedrovým a vrchným zapínaním. Ruksak buď na zips, dá sa oveľa ľahšie zamknúť a aj do neho viac vecí natlačiť, ale v dnešnej dobe je veľká väčšina na klipsne a zamknúť sa dajú aj tie. Oddelené komory a zips zboku na prístup ku všetkému. Bonus sú popruhy na stiahnutie, ak je batoh poloprázdny, nejaký ten stupeň vode odolnosti a pribalený protidažďový kryt a sieťky na boku na uloženie vecí. Kľudne pozrite ruksaky pre horolezcov, nepotrebujete síce toľko vymožeností na cepíny mačky a iné veci, ale ruksaky sú technicky veľmi vhodné, veci máš blízko pri tele, lepšie sedia a držia rovnováhu. Preplnené vrecká na boku ti pri nastupovaní do preplnených vlakov, autobusov môžu dosť prekážať, keď sa neprepcháš uličkou či davom ľudí. Niektorí zvyknú vrchné veko úplne odmontovať od ruksaku a za pomoci ďalších popruhov si z toho spravia daybag. Táto možnosť je ok, ale na môj vkus to vyzerá príliš turisticky. A väčšina ľudí má okrem ruksaku ešte niečo ďalšie. Buď malý ruksak, tašku cez plece na zips, ľadvinku, alebo niečo iné.

Ruksak by ste nemali kupovať na internete, jedine ak ste si ho predtým vyskúšali. Mal by dôkladne sedieť k vašej stavbe tela, výške a potrebám. Aj keď vám to predavač napchá na 15 kíl, asi tam nebudete behať polhodinu, aby ste zistili, či vás potom neboli chrbát. Nuž, je to ťažké. Všetky popruhy musia byt nastaviteľné. Nejde ani tak o váhu prázdneho ruksaku, ako o jeho rozloženie. Ak je ruksak dobre rozložený, môže byť aj ťažší a stále ostáva pohodlný. Na trhu je už veľké množstvo ruksakov vyslovene pre ženy, okrem sladkého designu sú robené na užšie a nižšie postavy.

Existujú aj hybridne ruksaky s kolieskami, sú pohodlné na letisku, ale určite nie na dlhodobé nosenie na chrbte niekde v rozvojovej krajine.

Daypack

Malý ruksak na bežné chodenie po meste. Väčšinou bývajú dosť neskladné a nemožno ich dať do hlavného ruksaku. Vhodná je skôr kabela cez rameno alebo niečo podobné, ľahko spakovateľné a zložené do veľkého ruksaku. Malý ruksak na chrbte nie je moc bezpečný, potom ho treba skôr nosiť vpredu.

Čo do neho:

Fľaša vody. Bedeker, ak nejaký máme, mapa mesta, vreckovky. Slnečné okuliare, prípadne opaľovací krém, poznámkový blok, pero. Nožík, čelovka- ak idem do prírody a náhodou ostanem v lese na noc. Foťák, mobil, nabíjačka, aby som si mobil dobila v kaviarni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *