Obuv

Sandále

V horúcich klimatických podmienkach sú obľúbené u väčšiny cestovateľov, aj u miestnych. Sandále sú obvykle buď športové sandále typu Teva (bohužiaľ, väčšina modelov je športových a hneď na vás vidieť, že ste americký či nemecký turista), alebo flipflopy. Teva, alebo hocijaké iné značkové – majú pevnú podrážku, pevné popruhy a sú vyrobené zo silného moderného materiálu. Sú pohodlné počas chodenia, rýchlo schnú, sú robustné a často ľahké – ideálne „topánky“ do teplého počasia. Záleží, či ste zvyknutí v tom dlho chodiť, aj s nákladom na chrbte. Lacnejšie modely sú na bežné nosenie, drahšie by mali byť vhodné aj pri väčšej námahe. Flipflopy sa vždy dajú kúpiť aj na mieste. Nie sú vhodné na dlhšie chodenie, takže sú skôr iba ako doplnková obuv popri hlavnej obuvi. Flipflopy sa vždy hodia ak je horúco, do sprchy a na pláž. Existujú ale aj kožené modely sandálov, ktoré sú veľmi pohodlné, vhodné aj na slušnú večeru v reštike a nevyzerajú turisticky.

Ďalšia možnosť medzi sandálmi a topánkami sú veľmi tenké vzdušné topánky, ktoré sa používajú aj do vody. SalomonTeva či Merrell majú dobrý výber. Väčšina tejto obuvi je dobre vetraná, ale noha ostáva stále v teple. Ak však má byť zima a vlhko, potom treba lepšie topánky, alebo vode odolné ponožky, u nás vcelku drahé, preto treba zavítať na ebay.

Nízke tenisky, alebo nízke bežecké topánky

Sú perfektné na treking a do chladnejšieho počasia, alebo ak nechcete sandále, ale uzatvorenú obuv, aby nohy ostali čisté a chránené, alebo skratka niečo, v čom vás pustia do klubu. Flipflopy možno kúpiť všade, dobré pohodlné uzatvorené topánky nie. Ak bude pršať, gore-texové boty sú dobrá investícia. Vysoké turistické boty zaberajú príliš veľa miesta a sú ťažké. Keď je teplo, nikto ich nosiť nebude, prepotíte v nich xy ponožiek. Je to asi to najhoršie, čo možno so sebou vziať. Veľa ľudí ich nosí zavesené na ruksaku zvonku, potom ste ovešaní ako vianočný stromček. Myslite teda na to, kam idete, teplotu, nadmorskú výšku, terén a veľa must-do trekov, napr. Nepál, Peru, Novy Zéland. Chladné a náročnejšie terény môžu vzbudzovať dojem, že potrebujete vysoké turistické boty, ale z bežného uhla pohľadu, ak nebudete mať viac upršaných dní, ako tých suchých, budú vám stačiť nízke kompaktne. Ak teda nejdete IBA do hôr, iba na turistiku, ale potrebujete niečo univerzálnejšie. Úprimné povedané, v mnohých obľúbených destináciách je príliš horúco na ťažké pohorky. Ak ich neplánujete nosiť každý deň, neberte si ich, ťahať ich so sebou kvôli zopár túram sa neoplatí. Ak bude mokro, potoky, mláky, goretexove nízke, resp. nepremokavé ponožky + návleky/štucne by mali stačiť.

Najlepšie miesto, kam zbaliť obuv je mať ich na sebe. V prípade, že máte dva páry, uzavreté boty si dajte na seba a sandále zbaľte čo najekonomickejšie dovnútra. Ak nemáte miesto, sandále sa vždy dajú pripnúť o ruksak aj spôsobom, aby neviseli a netrčali.

Obuv je veľmi zložitá téma, ak sa jedná o ekonomické balenie a pohodlné chodenie. Významne ovplyvňuje výlet a aj veľkosť batohu. Máte v podstate tri možné alternatívy:

Prvá

Idem do tepla (napr. iba do juhovýchodnej Ázie), nebudem robiť žiadne dlhé prechádzky a viem že nohy musím udržiavať natreté repelentom. Niekedy budem behať po špinavých uliciach a nie vždy sa to bude hodiť na iste príležitosti, ale beriem si iba sandále. Vždy si možno dať aj ponožky, napr. v klimatizovanom autobuse, ale väčšinou bude príliš teplo na nosenie uzavretých topánok. Ak z nejakého dôvodu predsa len nejaké potrebujem, spravím lacný miestny nákup

Druhá

Tam, kam idem, bude aj vcelku zima (nebudem iba v rámci jedného podnebia) a napriek teplote, chcem robiť túry, aj za mokrého počasia, lebo bude napríklad aj obdobie dažďov. Vezmite si boty, v ktorých nebude zima. Turistické boty typu tenisky sú super, ľahké dostatočne pevné a veľmi pohodlné na chôdzu. Vyrába ich väčšina významných outdoorových firiem a existujú v rôznych modeloch, hmotnostiach, stupňoch vode odolnosti a odvetrávania. Merino ponožky pridajú teplo. Tenisky kúpite aj v hlavnom meste hocijakých ázijských krajín, alebo si kúpite flipflopy ak ich bude treba.

Tretia

Idem na výlet cez viacero krajín, rôzne klimatické podmienky, rôzna nadmorská výška. Rád chodím pešo a plánujem aj trekovať – vezmi si turistické tenisky aj sandále. Neskúsení cestovatelia a tí, čo nemajú presné informácie o krajinách kam idú a navštívia toho viac, určite vezmite oboje. Sandále by mali byť ľahké, kompaktné, ľahko uskladniteľné alebo ich zavesím zvonku ruksaku. Nepotrebuješ viac ako dvojo topánok. Všetko sa dá kúpiť. Môžeš začať s jednými a druhé kúpiť na mieste a prvé poslať aj domov ak ich už nebudeš potrebovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *