Prvá pomoc a kozmetika

Kontaktné šošovky, roztok

V prípade, že nosíte dioptrie. Ak ste zvyknutí iba na šošovky, vezmite si určite pre istotu aj okuliare, ale aj náhradné šošovky. Kým zoženiete nové šošovky, alebo ak stratíte staré, v rozvojových krajinách by to mohol byť problém, kým by ste začali vidieť. Neraz som bola svedkom ako niekto stratil šošovky alebo okuliare v mori a zohnať pár šošoviek bol vcelku problém. V rozvojových krajinách vo väčších mestách skôr hľadajte v optike, ale je možné, že nebudú mať zrovna čislo vašich dioptrií. Roztok dostať aj v lekárni, samozrejme záleží, ako kde.

Lekárnička

Existujú už aj od rôznych výrobcov, obsahujú nejaké najdôležitejšie veci, ale kľudne si vyskladajte vlastnú. Lekárne sú väčšinou schopne vybavené, problém môže byť iba to, že najbližšia lekáreň je stovky kilometrov.

Ochrana na pery s UV filtrom, lieky proti chrípke, teplote, pastilky na hrdlo, leukoplast/ rýchlobväz, antibakteriálne mydlo, fenistil alebo niečo obdobné, ale na miestny hmyz sú najlepšie liečivá z miestnej lekárne. Lieky proti bolesti, teplomer.

Možno sa zídu aj:

Antifungicídny krém, preháňadlo, niečo proti hnačke- endiaron, čierne uhlie, rúška na ústa, repelent proti komárom je najlepšie kúpiť na mieste, lieky na alergiu- podľa potreby.

V praxi by mala byť väčšina liekov dostupná aj na mieste vo väčšom meste, rukami nohami vysvetlíš, že máš horúčku, zimnicu, bolí ťa hrdlo, kašleš, za miestne ceny. Nejaké tie overené antibiotiká od nášho doktora nie sú odveci, aspoň pre prípad. Alergici, astmatici, v zahraničí sa môže stať, že aj zabudnete, že ste nejaké alergie mali.

Kozmetika

Šampón, mydlo/sprchovací gél, zubná pasta, kefka. Všetko sa dá kúpiť aj v baleniach do 100ml buď na letiskách, v drogériách, alebo si kúpiš iba cestovné fľaštičky 100ml a prípravky preleješ. Šampón vyberám hustejší, ktorého miniem 5ml miesto 20ml na jedno umytie. Ďalej deodorant/antiperspirant, žiletky. Všetko je dostupné ako aj všade inde, ak si potrebuješ doplniť zásoby. Ak nás ide viacej, rozlejeme si sprchový gél medzi všetkých, takisto stačí jedna pasta. 100ml fľaštičky sú vhodné,  ak mám iba príručnú batožinu, dostať ich na letiskách, alebo v lepších drogériach, či aj v Oriflame. Cvakátko na nechty, púzdro na kefku na zuby, aby sa nešpinila kade tade.

Hrebeň je skladný, skladacia kefa na vlasy tiež- malá skladná cestovná úplne postačuje aj na megahusté vlasy.

Vlhké utierky, leukoplast na otlaky, balzam na pery, antibakteriálny gél apd. Veľmi účinné na zbavenie baktérii pred jedlom a na dezinfekciu. Vlhké utierky – ak chýba sprcha a potrebujete sa osviežiť. Nezabudnite na papierové vreckovky, toaletný papier- v krajinách s tureckými záchodmi ho nenájdete, resp. ani by sa nemal používať, majú úzke potrubia a papier sa hádže do smetného koša..

Opaľovací krém- určite budeš nejaký potrebovať, ale nie toľko, ako keby si týždeň v kuse ležal na pláži. Každopádne ho kúpiš aj na mieste. Malá tuba s nejakým hydratačným aloe vera na použitie po opaľovaní je fajn. Nejaký ten make-up čo sa týka žien, to je už na vás. V krajinách s vysokou vlhkosťou v trópoch sa budete iba potiť, takže tam make up nemá význam. Skôr iba nejaký ľahký nemastný krém a dobré čistiace prostriedky.

Ženské vložky/ tampóny

Vraj všeobecne nie je problém vo veľkých mestách zohnať vložky a tampóny (osobne som to nikdy nemusela absolvovať, takže nemám osobnú skúsenosť). Možno si treba spraviť malé zásoby predtým ako idem mimo civilizácie. Takisto je možné, že extra tenké nebudú mať v každom kúte sveta. Na svete je síce viac žien ako mužov, ale povedzme si, to, na čo sme zvyknuté- tenké always s krídelkami, to väčšina žien tejto planéty v živote nevidela. V moslimských krajinách sú tieto veci tabu, takže nemám overené, že to len tak dostať v obchode. Minule som objavila celkom zaujímavú vec, látkové vložky, ktoré sa perú. V kombinácii s jednorazovými poslúžia dobre, ak sa ocitneme bez zásob. Tampóny sú možnosť tiež, ale v rozvojových krajinách, kde hygiena na toaletách nie je zrovna príkladná, hrozí riziko zanesenia infekcie atď. Mooncup– novinka, silikónový kalich, nemám s ním skúsenosti, na webe o tom nájdete dosť. Nie je vhodný na v miestach s nízkou úrovňou hygieny- Ázia, Afrika, nakoľko po každom použití musí byť umytý. Môže spôsobovať infekciu a následné vysvetľovanie v miestnej nemocnici nemusia byt zrovna príjemné zážitky.

Pozor, aby sa ti nič z kozmetiky nevylialo do ruksaku, ak je vás viac, dohodnite sa, kto čo zoberie, nemusíte mať všetko 2-krát. Prací prášok, či potreby na pranie – viď sekciu o praní.

Filter na vodu

V závislosti od toho kam sa chystáte, je dobré myslieť aj na toto. Nie všade je dostupná balená pitná voda, alebo môže byť drahá. Existujú rôzne vodné filtre, tablety, detailné vysvetlenie je v sekcii o čistení vody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *