S kým cestovať?

Jedno z najväčších rozhodnutí, akým cestovatelia čelia je, či sa vybrať na dovolenku sám. Keďže ich partner/partnerka má o dovolenke svojich snov trochu iné predstavy, kamaráti tiež, niekedy nájsť sparing partnera na cestovanie môže byť naozaj ťažké.

Cestovať sám

Môže to znieť veľmi odstrašujúco, ale na druhej strane, môže to byť vďačný spôsob. A nie je to také zlé, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Cestovať sám neznamená, že je človek naozaj stále sám. Veľa jednotlivcov takto cestuje s rôznymi ľuďmi po rôznych úsekoch svojej cesty. Všade kam pôjdeš, všade stretneš nejakých jednotlivcov, ktorých budeš priťahovať práve tým, že si sám a tak je jednoduchšie nadviazať rozhovor, dohodnúť sa na spoločnom výlete, ubytovaní (kvôli výhodnejšej cene), taxíku, atd. Aj ten najhanblivejší cestovateľ bude mať zrazu kopec dôvodov nadviazať rozhovor s ďalším, vždy tam bude tá spoločná téma – cestovanie. Z času na čas bude možno ťažké mať opäť súkromie, keď sa na vás niekto túžiaci po spoločnosti nalepí a nebude chápať, že môžete chcieť byť aj sám. Pre tých, ktorí si stále nie sú istí, sa môžu pridať na rôzne organizované akcie s miestnymi cestovkami počas svojej dovolenky.

Výhody cestovania jednotlivcov

Staré a časté klišé – spoznáš sám seba. Čo máš a nemáš rád, ako reaguješ v rôznych situáciách. nemusíš sa nikomu prispôsobovať, robíš si čo chceš, kedy chceš. Ideš si pozrieť miestny futbalový zápas, na zajtra si zajednáš miesto v mikrobuse na bike tour. Máš viac času na písanie blogov, robenie fotiek, čítanie kníh, zaujímať sa o kultúru, miestny jazyk, skôr si nútený komunikovať s miestnymi, ako keď máš spoločnosť. Viac si všímaš veci na okolo, maličkosti, ktoré by ti mohli inak uniknúť. Miestni sa skôr pustia do konverzácie, keď vidia osamoteného jednotlivca, ako keď sa nejaká dvojica rozpráva v cudzom jazyku, nechce im skákať do rečí. Ako jednotlivec sa skôr vrátiš domov so zápisníkom či mobilom plným nových kontaktov od ľudí, ktorých stretneš po ceste.

Ženy ako jednotlivci

V dnešnej dobe nie je nič výnimočné stretnúť ženu, ktorá cestuje sama po xy krajinách sveta. Niektoré regióny a krajiny sú, čo sa tohto týka, veľmi priateľské, iné ťažšie. Najlepší štart je Európa, Nový Zéland, USA, kanada. V južnej Európe, severnej Afrike a niektorých častiach latinskej Ameriky je časté pokrikovanie, vypiskovanie na ženy, no väčšinou to nie je nič strašné. Všetci backpackeri sú v podstate podivíni, dobrovoľne sa vzdávajú komfortu, míňajú viac peňazí ako miestni na to aby videli nejaké atrakcie s ruksačikom na chrbte. Keď miestni vidia osamotenú ženu, môžu sa kľudne domnievať, že opustila manžela a deti aby mohla podniknúť niečo také absurdné. Oblečenie by nemalo byť príliš vyzývavé, v rozvojových krajinách po väčšinou majú aj tak ženy už rovnaké postavenie ako muži, no výnimkou určite budú moslimské krajiny, ale turistky sú aj tak iná kategória ako ženy, ktoré im stoja doma pri sporáku. Priprav si nejaký príbeh pre neodbytného domáceho, ktorý si ťa bude chcieť zobrať za ženu, alebo aspoň odletieť do Európy za lepším životom, niečo ako „za rohom ma čaká manžel, o polhodinu sa s ním stretávam v reštike, alebo aspoň v ďalšom meste. Niekedy pomáha aj falošná obrúčka. Priprav sa takisto na veľa otázok od miestnych žien, čo môže byť veľmi zaujímavé a prínosné pre obe strany. Možnosť znásilnenia, prepadnutia by nemala byť braná na ľahkú váhu, ale aj tieto riziká sa dajú minimalizovať. Obťažovanie, s ktorým sa žena stretne, je prinajhoršom veľmi otravné. Obdivovateľ pri 6 hodinovej jazde vlakom si myslí, že jeho príbeh je okúzľujúci. Riaď sa svojím inštinktom, ale nebuď paranoidná a namyslená, že všetci sú zvedaví iba na teba. Ak ale k niečomu dôjde, vždy choď do davu, do iného kupé kde je viacej cestovateľov, viacej žien. Ak cestuješ cez nejakú krajinu, pri ktorej si si nie moc istá, vždy sa dá nájsť nejaká dôveryhodná spoločnosť, iní cestovatelia, ktorým nebude prekážať tvoja spoločnosť. Vždy sa nájde niekto, kto ide tým tvojim smerom. niekedy trvá aj zopár dní, kým nájdeš tú spoločnosť, ale ak nevieš, čo čakať v danej destinácií, kde je faktor obťažovania vysoký, stojí to čakanie za to. Napríklad pri prechode trajektom zo Španielska do Maroka to môže byť v Tangeri vcelku stresujúce. Nie je to miesto, kde by som sa chcela ocitnúť ako sama žena, obzvlášť v noci. Ostatné miesta v Maroku už boli na tom lepšie.

Cestovanie s ďalšími

Benefity – máš sa s kým podeliť o kultúrny šok. Má ti kto zavolať doktora ak sa prihodí niečo zlé, má ťa kto podoprieť cestou na hotel z baru. Lacnejšie ubytovanie pri zdieľaní izby, taxík detto. V autobuse nemusíš sedieť vedľa smradľavého človeka. Partner je hlavne morálna podpora v situáciách, ktoré sú nové a nepredvídané.

Riziká – 24 hodín denne byť s jednou osobou môže spôsobiť vcelku seriózne problémy zúčastneným stranám. Neustále robenie rozhodnutí čo sa týka programu, ubytovania, dopravy a jedla za rôzne pofidérnych okolností je veľmi psychicky náročné. Pamätaj si: robiť kompromisy znamená, že možno na tripe svojho života neuvidíš všetko, čo si chcel a určite nie podľa svojho tempa. To, že ste najlepší priatelia, či partneri po x rokov nie je záruka, že vám to spolu pôjde. Nie je to bežný život, môže to byť miestami vcelku aj hardcore.

Ako udržať priateľskú atmosféru počas náročnej cesty

Ak sa teda už rozhodneš, že ideš s niekým, s kým si možno predtým nikdy nič podobne náročné neabsolvoval, dajte si možnosť odpojiť sa od seba. Či už iba na doobedie, či pol dňa každých pár dní, prinesie to niečo nové. Keď sa stretnete budete sa zase mať o čom zhovárať, každý bude mať iné zážitky. Kým jeden pôjde na exkurziu do jaskyne, druhý môže ísť na túru s miestnou CK. To, že cestujete spolu, neznamená, že musíte ísť všade spolu a že budete mať chuť vidieť všetky miesta obaja. Vždy sa dohodnite kde a kedy sa stretnete, v prípade že meškáte, dajte o sebe vedieť, zvoľte si finančne nenáročný spôsob.

Čo by mal spĺňať náš cestovný partner

Niekto, kto má rovnaký rozpočet. Ak máte rôzny rozpočet, bude to namáhavý výlet. Jeden bude chcieť ísť do luxusnejšieho hotelu, zatiaľ čo druhý bude hľadať shareovaný dorm alebo couchsurfing, to isté čo sa týka reštaurácií, jedla na ulici, alebo aktivít, alebo lietadlo verzus po zemi atd. Ani jeden z vás si to neužije, bude to frustrujúce a asi sa aj pohádate. Ten s obmedzenými možnosťami bude jesť v reštike suchú ryžu, bude nervózny z toho, že míňa peniaze na nepodstatné veci. Ten pri peniazoch nebude ochotný bývať v hoteli za 5 dolárov a viesť sa verejnou dopravou s domácimi. Takisto by ste sa mali zhodnúť na nejakom itinerári, spôsoboch dopravy a časovom pláne. Niekto chce vidieť všetko za 3mesiace, iný má na to 3 roky. Zistite, aké má kto predstavy o typickom dni, či je ranné vtáča aj cez víkend, koľko mu trvá kým sa vychystá ráno z bytu. Či ponechá veci na náhodu, spontánnosť, alebo chce mať všetko dopredu naplánované tip top. Toto sú veci, ktoré nechceš zisťovať až za chodu.

AKÉHO SPOLUCESTUJÚCEHO RADŠEJ NEHĽADAŤ

Pre tých, ktorí majú stále dilemu, či cestovať sám, alebo v skupine, či dvojici, odporúčam následovné. To, že si s niekým rozumieš v krčme počas happy hour alebo v nedeľu v ráno máte o čom pokecať vo fitku neznamená, že budete dobrí parťáci aj niekde na ceste. Po nejakých tých cestách strávených s rôznymi ľuďmi som mala dočinenia s rôznymi charaktermi.

Držgroš

Backpackari sú od prírody zameraní nízko nákladovo. Zdieľať izbu s ďalšími 10timi, spraviť si vlastný tour namiesto organizovaného so sprievodcom, isť pešo 30 poschodí, aby ušetril 5eur vstupné na výťah. Je však rozdiel medzi snažením sa ušetriť a meditovaním nad každým dolárom. Ak vám bude niekto týždeň omieľať o tom, ako je všetko drahé (napr. v Európe) a že nemôže isť metrom a že si nemôže dovoliť kúpiť ani fasfood. Alebo sa vytrepete niekam do zábavného parku, ale nedáte si ani jednu jazdu, lebo je to drahé, potom sa človek čuduje, na čo vlastne strávil 2hodiny idením pešo tam, lebo autobus vyšiel draho. Predtým, než niekam pôjdete, uistite sa, že máte rovnaký pohľad na peniaze.

Rozhadzovač

Na druhej strane, sú ľudia, ktorí nemajú žiadny obmedzený rozpočet. Resp. majú, ale rozhadzujú, ako keby ho nemali, potom ty sa cítiš vinný, lebo počítaš peniaze a tento utrácač ťa stiahne na svoju úroveň. Peniaze ti neskôr samozrejme budú chýbať. Jesť v pekných turistických reštauráciách, prehliadky so sprievodcom, turistické autobusy a taxíky miesto  metra. Nie len, že nemáte toľko peňazí, ale ide to aj proti vašej snahe vyhnúť sa turistickým nástrahám a spoznávať krajinu bližšie k miestnym. Predtým, než sa vydáte na cestu, prediskutujte spolu, aké sú vaše očakávania.

Čistotníček

Ja samozrejme nemám nič proti udržovaniu sa v čistote, ani ja nie som nejaký humusák, ale predsa len sú nejaké hranice. Obzvlášť v niektorých krajinách budeš musieť čeliť toaletám, alebo sociálnym zariadeniam, ktoré nezodpovedajú zrovna štandardu, na aký sme zvyknutí z domova. Špinavé záchody, plesnivé steny, žiadny toaleťák, diera v zemi miesto keramického sedátka. Pavúk na stene, šváb vyliezajúci z odtoku. Verte mi, tiež sa doma nemojkám s pavúkmi, mám rada čistý voňavý toaleťák presne tak ako dotyčná osoba, ale niekedy práve tieto malé odlišnosti, ktorým sa treba prispôsobiť a aj kultúrne zvyky, robia výlet zaujímavým. V tomto prípade necestujeme niekam kvôli komfortu, alebo aby nás tam niekto ofukoval od rána do večera, aj špina či nepríjemný hmyz je súčasťou charakteru danej krajiny.

Na druhej strane, tento čistotníček môže sám o sebe spôsobovať bordel, či špinu. Dlhé vlasy všade na zemi, dlhé vlasy v umývadle, v sprche. Pokiaľ ich tam ešte vedome necháva, ako keby býval na izbe sám, budete to mať ťažké.

Notorický sťažovateľ

Podobne ako čistotníček, pri sťažovateľovi sa budete vlastne čudovať, prečo sa obťažoval opustiť jeho rodnú krajinu. Jedlo nie je dobré, ubytovanie je príšerné, verejná doprava je preplnená a nespoľahlivá a kultúra je divná, ľudia sú škaredí, nevedia po anglicky. Čo taký človek vlastne chce? Prečo neostal doma, alebo nešiel na miesto, kde mu zaručene všetko vyhovuje?

Večne vyžadujúci pozornosť

Sú ľudia, ktorí nevedia byť sami a ani nechcú byť nikdy sami, potom ľudia, ktorí si užívajú svoju vlastnú spoločnosť a potom tí uprostred. Toto by ste si mali určite ujasniť predtým, než niekam idete s niekým neznámym. Čo keď ona bude práve tá, ktorá bude chcieť notoricky robiť každú aktivitu spoločne, ešte aj v reštaurácii s ňou budete musieť isť na wc do jednej kabínky. A možno ty si práve tá/ten, ktorý chce aj dýchať, spoznávať iných cestovateľov, po večeroch sa baviť a ona bude žiarliť. Znie to absurdne, ale všetko je možné. Pôjdeš si čítať knihu na pláž a doletí za tebou, že ste sa na tom nedohodli a nepovedal si jej to. Horšie ako vo väzení.

Lenivec

Áno jasné, občas treba aj pribrzdiť tempo, ale pri niektorých ľuďoch fakt nechápete, prečo si vlastne kupovali letenku, keď nič nerobiť mohli aj doma. Niekto spí do 3tej poobede, strávi väčšinu dňa na facebooku alebo kukaním telky v spoločenskej miestnosti. Ak navrhnete nejaký program, možno vám spraví láskavosť a podujme sa na to. Ale sám/a asi nenavrhne nič. Chatovanie na facebooku je asi dostatočne unavujúce. Predtým, než pôjdete s dakým, zistite aký stupeň zainteresovanosti má, čo v daných krajinách vlastne chce vidieť a ako chce tráviť dni.

Paranoik

Je treba sa mať na pozore, ale takisto odtiaľ potiaľ. Nechce sadnúť do taxíku, lebo si myslí, že nás odvezú na koniec sveta a predajú na trh s bielym mäsom. V 12 posteľovom dorme upodozrieva černocha, že čumí a že prečo svieti, lebo dotyčný čaká na lietadlo/autobus a zasvietilo sa samo, lebo osvetlenie je riadené centrálne. Potom na ulici bude mávať kreditkami, akoby sa nechumelilo. Paranoja je nákazlivá a treba jej vzdorovať. Bohužiaľ, ten kto ňou trpí od prírody, pri opustení rodnej krajiny sa syndrómy iba stupňujú, takisto sa človek pozastavuje nad tým, prečo daný jedinec vlastne išiel do cudziny, keď za každým rohom číha iba nebezpečenstvo.

Separatista

Idete na trip v skupinke, počítate s tým, že náklady si budete deliť, že jeden vytiahne hotovosť z bankomatu v Bolívii, ďalší zas v Peru, potom sa to rozpočíta. Zobrali ste nejaký equipment typu stan, riady na varenie a do banku, ktorý budú používať všetci, ste vložili svoje vlastné veci. Čakáte, že deľba práce pôjde akosi automaticky a že aj ostatní prispejú a budú sa snažiť podieľať sa na spoločnej organizácii. No vždy sa nájde niekto, kto sa nebude zúčastňovať na spoločnom nákupe, radšej si kúpi veci osve. Niekto, koho nenapadne rozložiť stany, ale ide rovno na hotové. Stará sa iba o svoje vlastné veci a ostatné nechá na tých ostatných. Nikdy nečakajte, že veci pôjdu hladko. Ak chcete dať ľudom najavo, že nie sú na zájazde s CK a že čakáte, že nejaké úkony spravia aj sami, musíte im to verbálne povedať.

Notorický plánovač

Je fajn mať nejakú predstavu, nejaký plán v mysli predtým, než nastúpim do lietadla. Ale príliš veľa plánovania odsúva spontánnosť a dobrodružstvo na vedľajšiu koľaj. Stretla som sa s ľuďmi, ktorí potrebovali plánovať každý jeden deň do budúcna, od toho, kedy budeme vstávať, po pamiatky, ktoré uvidíme, kedy a kde bude obed, kedy ideme spať. Nie len to, ale čo i len nejaký pokus o diskusiu a zmenu plánov ju privádzala do šialenstva. Možno stretneš nejakých ďalších ľudí a budeš chcieť cestovať aj s nimi, ona bude proti, lebo jej itinerár je napísaný na kameni a smrteľne záväzný.

Zhrnutie

Moc nad tým nepolemizuj, niekedy si skratka sparing partnera nenavyberáš. Choď do toho každopádne. Budú to zaujímavé skúsenosti. Či by si to človek užil viac, keby išiel radšej sám, je ťažké predpovedať. Záleží na šťastí, ročnom období, destinácii a osobnosti. Opäť platí zlaté pravidlo – aj zlý deň strávený cestovaním je vždy lepší, ako dobrý deň strávený v práci.

Pre tých, čo sa boja isť do cudziny sami, pamätajte, že aj cestovať sám je oveľa lepšie, ako necestovať vôbec. Ak nemáte skúsenosti, vyberte si nejakú ľahkú vyspelú destináciu a postupne si pridávajte.

Obrátená strana mince vraví, určite sa ocitneš v situáciách, ktoré ti nik nebude závidieť a nemať pri sebe nikoho, s kým sa môžeš o to nepríjemné podeliť, môže byť vcelku frustrujúce. Napríklad keď ochorieš. Alebo takisto dni, kedy s nikým neprehovoríš ani slovo, aj také budú. Na svete je veľa ľudí, ktorí cestujú sami, napríklad aj práve teraz. Ak chceš stretávať ľudí, nájdeš si spôsob. Môžeš sa zapísať na sprevádzané prehliadky, isť do natrieskaných hostelov. Keď budeš mať toho po krk, zbalíš ruksak a pôjdeš niekam na vidiek.

Pre single ženu je otázka, či má isť sama oveľa zložitejšia. Stoji to na zváženie, či sa vydať na cestu sama bez predošlých skúseností na miesta ako je severná India či arabské/moslimské krajiny. Cudzinky priťahujú pozornosť, je to otravné, frustrujúce a únavné. Ale dá sa tomu do istej miery predchádzať, resp. to minimalizovať ako napríklad obliekaním sa konzervatívnejšie, viac dopredu plánovať svoju trasu, zabookovat si dopredu viac hostelov/hotelov. Čo je dobré vedieť, že vo veľa destináciách ženy nenarazia na nič zlé a tam, kde sa náhodou môže niečo prihodiť, nájdeš tam ženy posedávať v kopách, vo vlakoch či autobusoch, ktoré na teba  v podstate dohliadnu a vezmú ťa pod svoje krídla. Ak ideš sama žena, bezpodmienečne treba dodržiavať všetky pravidlá ohľadne bezpečnosti. Osobne som na svojich cestách stretla viac single žien cestovateliek ako mužov, nemali s ničím problém a vôbec sa nesťažovali, že by boli niekedy sami, lebo to tak v skutočnosti nebolo.

Hľadanie partnera na cestovanie

Vedeli ste, že z 1000 opýtaných, ktorých som oslovila vo svojom prieskume, 25% uviedlo (väčšina boli ľudia od 18 do 35rokov), že nenavštívili svoju vysnívanú destináciu, lebo nemajú s kým. Takže otázka hľadania partnera na dovolenku je celkom aktuálna. klasický spôsob sú nejaké zoznamky na internete, cestovateľské fóra, inzeráty na spolujazdu. Niekedy to funguje, niekedy nie. Záleží na kompromisoch, sympatiách a ochote obetovať niečo za cenu, že vôbec mám možnosť tam s niekým ísť. Ale ako som už spomínala, počas cestovania nájdeš veľa ľudí, môžu sa vytvoriť nejaké priateľstvá a aj viac. Môžete cestovať spolu pokým to funguje, k ničomu to nezaväzuje.

Cestovanie v dave

Ak je v skupine viac, ako dvaja ľudia, začína fungovať demokracia a hlasovanie, ale je čoraz ťažšie nájsť kompromis a vytvoriť itinerár. Vtedy je najlepšie byť obklopený ľuďmi, ktorí sú vďační, že sú s vami, so všetkým súhlasia a sú veľmi prispôsobiví. Takí, ktorých by ste za iných okolností vyhlásili za nesvojprávnych bez vlastného názoru. Na druhej strane, robiť rozhodnutia za všetkých nesie veľkú zodpovednosť a stojí kopu nervov, chce to prirodzený autoritatívny charakter vodcu. Uvedomte si, že pri veľkej skupine trvá všetko x krát dlhšie. Dvaja potrebujú isť na wc, ďalší hľadá poštu, aby poslal pohľadnicu, ďalší potrebuje bankomat, ďalší zjednáva blúzku na trhu. Je ťažšie zohnať na rýchlo hotel, kde všetkých ubytujú, autobus kde sa všetci napchajú. Tam je už potreba viac veci plánovať. A pokiaľ nie sú ľudia úplní idioti, ráno si treba da5 rozchod, večer alebo na obed sa stretnúť na dákom mieste a je po probléme.

Jedna odpoveď na „S kým cestovať?“

  1. najradsej cestujem s mojou zenou – bez nej by som top vikendy nezazil … pobali ma, nahadze veci do batohu a ideme len tak na predlzeny vikend i ked teraz uz mame aj od najkufre skrupinkovy kufor kvoli dazdivejsim lokalitam ako londyn ci skotsko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *