Bedeker a mapa

Sprievodca alebo bedeker počas samotnej cesty by mal poslúžiť v teréne, na to je aj určený. Ak sa chystáte iba do jednej krajiny, jedna knižka sa ešte dá v batožine oželieť. No ak je krajín viac, dôležité fakty si treba naštudovať radšej doma, prípadne si spísať nejaké poznámky, okopírovať mapky. Alebo si zobrať knihu iba do prvej krajiny, poslať ju potom domov, alebo nechať niekde v hosteli. Po ceste v hosteloch nájdete spustu sprievodcov a budete sa hlavne riadiť s inými cestovateľmi, čo kde ako, budete komunikovať, je to zábavnejšie ako čítanie sprievodcu. Ušetrené miesto môžete prenechať na beletriu, cestopis alebo niečo podobne. Bedekre sa však stali niečím ako biblia, vravia kam máš ísť, ako sa tam dostať a čo tam máš robiť. Vtesnajte trochu svojej vlastnej osobnosti do vašej cesty. Nebuďte leniví a kopec zaujímavých informácií nájdete na internete, na blogoch, v cestopisoch. Choďte aj tam, kde nestretnete žiadnych turistov, také miesta v bedekri nenájdete. Tisícky ľudí chodí na miesta odoporúčané knižkami. Ak tam pôjdete aj vy, natrafíte iba na turistov a to niečo pekné, čo možno kedysi existovalo, tam už nenájdete v takej kráse.

Predpojatosť hovorí – nenachádza sa to v knihe, nestojí to za to, aby sa tam človek išiel pozrieť. Ísť niekam do neznáma však za to určite stojí. Aj v masovo navštevovaných destináciách ako je napr. Thajsko je veľa miest, kam nikto nechodí a ktoré určite stoja za to. Aj navrhovaná trasa off-the beaten path, ktorú si prečíta 500 tisíc ľudí zaručene už nebude off the beaten.

Ako som už spomínala v sekcii Pred odchodom, mapy si môžete napr. zoskenovať do mobilu, ale ešte jednoduchšie skopírovať vo veľkoformátovej kopírke, ak máte originál a nechcete ho brať so sebou, lebo idete napríklad do 10 krajín. Kópia vás vyjde lacno a mapu potom proste vyhodíte, alebo necháte niekomu v hosteli. Triposo – offline sprievodca pre android čerpajúci z Wikitravel, stiahnete si daný štát a máte tam hlavné odporúčania, čo sa tyká highlightov, ako sa tam dostať, kde prespať, reštaurácie, kde sa zabaviť. Offline mapky centier mesta s vyznačenými bodmi záujmu, ak zapnete GPS, lokalizuje vás to na mape a vidíte akým smerom idete a nestojí to ani cent. Zoznam vydavateľstiev s bedekrami nájdete v sekcii Pred odchodom – Mapa a bedeker

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *