Notice: _load_textdomain_just_in_time bola volaná nesprávne. Načítanie prekladu pre doménu twentyfifteen bolo spustené príliš skoro. Toto je zvyčajne indikátor toho, že nejaký kód v plugine alebo téme sa vykonáva príliš skoro. Preklady by sa mali načítať pri akcii init alebo neskôr. Prosím pozrite si Debugovanie vo WordPress pre viac informácií. (Táto správa bola pridaná vo verzii 6.7.0.) in /home/backpackeri/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Stravovanie – Backpackeri.sk

Stravovanie

Vo väčšine miest hladom neumriete, je stále čoraz viac miest, ktoré sú určené len turistom. Aj ceny tomu zodpovedajú. Ak si vegetarián, sú tvoje možnosti v niektorých regiónoch obmedzené, ale prežiješ to. A takisto by si nemal umrieť hladom, v prípade, že si vegan.

Vo vyspelých krajinách ako sú krajiny západnej Európy nie je otázkou čo budeš jesť, ale koľko za to zaplatíš. Všade je veľa fastfoodov, ale ak máš po krk všetkých tých hamburgerov, nejaká príprava jedla z potravín zo supermarketu tiež je riešenie, ak teda máte prístup ku kuchynke. Môžeš si spraviť aj piknik v parku. Ak máš vlastnú vidličku lyžičku či nožík, nebodaj švajčiarsky, budeš kráľ. Ak zoženieš ešte aj plastový alebo nejaký iný tanierik, zíde sa hlavne tam, kde nie je vlastná kuchynka. Na raňajky si môžeš spraviť čo ti srdce ráči.

Mimo vyspelých krajín, ako napríklad Thajsko, India Nepál, Peru a ďalšie, dobré jedlo možno nájsť aj v lokálnych alebo medzinárodných hoteloch či mestách bez nejakej ťažkosti. Ak chceš jesť tam, kde jedia lokáli, hľadaj. Kde sedí plno ľudí, tam je zaručene fajn. V krajinách mimo turistickej cesty, v Afrike alebo centrálnej Ázií to nemusí byť až také jednoduché, musíš byť tak trochu dobrodruh. Môžeš naraziť na jazykovú bariéru, bezobrázkové menu, kde skratka musíš improvizovať. Ukážeš na jedlo niekoho iného, alebo sa naučíš zopár slov či výrazy miestnych jedál predtým, ako prídeš do krajiny.

Stravovanie v lokálnych podnikoch ti naozaj môže ušetriť veľa peňazí. V niektorých krajinách môže byť ťažké zohnať niečo bezmäsité, ale chlieb, syr, zeleninu nájdeš skoro všade. V niektorých krajinách si rybožrúti prídu na svoje a vegetariáni zase budú milovať Indiu.

Počas náročných presunov je niekedy ťažké dodržiavať pravidelný prísun jedla. Kúp si nejaké oriešky, tyčinky, ovocie, niečo na zakúsnutie, pomôže ti to zahnať hlad a dodá vitamíny. Ak sa zle stravuješ, môžeš ľahko ochorieť a to predsa nechceš.

Štýlové reštaurácie a kaviarne sú dobré miesta na socializáciu a náhodné stretnutie s ďalšími cestovateľmi. Ale taktiež sú to miesta, ktoré vám spravia prievan v peňaženke. Minimalizovanie týchto malých luxusov bude prvý nepríjemný krok k šetreniu a tu sú hneď ďalšie. Choďte do reštaurácií, ktoré neberú kreditky a nemajú menu v angličtine – sú pre domácich. Takisto miesta, kde vidieť iba miestnych a žiadnych turistov, áno, to je to, čo presne hľadáme.

Reštaurácie, jedálne poblíž univerzít. Študenti na celom svete nemajú taký príjem ako ostatní a predsa sa niekde musia stravovať. Stravujte sa na ulici. Dve pouličné jedlá sa cenovo vyrovnajú jednému v reštaurácií. Alebo si priprav jedlo v hosteli v kuchynke. Človek si takisto celkom rýchlo zvykne na večeru zo supermarketu – pečivo, syr, ovocie, jogurt, nejaká zelenina apd.

Stačí zájsť za roh, preč od turistickej oblasti a ceny sú nižšie. Predtým ako nastúpiš do vlaku si kúp jedlo. Vlaky po celom svete spája jedna téma. Hrozné jedlo, ktoré ponúkajú a za vysoké ceny. Prines si viac ako myslíš, že budeš potrebovať a nezabudni na vodu. Čašníci sa budú chcieť s vami pohrať a ako cudzincom vám budú chcieť naúčtovať niečo naviac, hlavne keď nerozumieš, čo je tam napísané, alebo pripočíta daň k cene. Skontroluj si vždy ceny. Pokiaľ sa píše, že menu stojí xy aj s taxou, uisti sa, že tax nie je pripočítaná extra. Vyhýbaj sa miestam typu „service fee“, poplatok iba za to, že tam sedíš. Ak ti povedali, že taký poplatok tam nie je, daj pozor, aby sa zázračne nevyskytol na účte. Reštaurácia je dobré miesto, kde si môžeš oddýchnuť a takisto sa socializovať. Aby si tam ale nenechal majland, objednaj si radšej nejaké predjedlo a viac malých jedál namiesto jedného hlavného. Hlad je najlepší kuchár, alebo prinajlepšom pár kíl schudnete. V rozvojových a tropických krajinách kupujte len balenú vodu, dávajte si pozor aj na ľad v nápojoch a kokteily.

Hostel

Hostely poznajú rozpočet backpackera a pokiaľ ponúkajú hotové jedlá, skôr nejaké cestoviny, sendviče apd. Vo veľa z nich ale nájdete kuchynku, zájdite teda do supermarketu a uvariť si môžete sami.

Reštaurácia

Stravovanie v reštauráciách nebýva najlacnejšie, aj najlačnejšia reštaurácia stojí viac ako ubytovanie v hosteli. Zisti, kde sú reštaurácie kam chodia aj domáci, sú lacnejšie ako tie turistické, kde servírujú iba to, čo všade. Môžeš zastaviť na ulici nejakých robotníkov, určite ti poradia kam máš ísť na obedové menu.

Pouličné stravovanie

Neverte všetkým črevá vykrúcajúcim historkám. Je to exotické  a niekedy aj bezpečnejšie ako v reštaurácii, lebo priamo vidíš prípravu, čo to obnáša. Od vyprážaných kobyliek a škorpiónov v Číne, ktoré viac chrumkajú ako chutia, vyprážané banány so škoricou v Indonézii, ananás v Thajsku, slané uhorky v Turecku, atd.

Kaviareň

Nemal by si ich vynechať. Káva sa pije všade a je približne rovnaká. Môžeš pozorovať miestnych a ich ‚rituály‘.

McDonald

Nie všetci sú fanúšikovia lokálnych exotických jedál, na otázku, čo iné sa dá jesť, ak nemám rád zážitkovú gastronómiu? McDonald? Je to na vás. Frančízy typu mekáč sú v drahých krajinách najlacnejšie jedlo, v rozvojových krajinách najdrahšie. Je síce trápne niekomu rozprávať o tom, že vo Vietname jedol McDonalda, na druhej strane, mekáč má aj niektoré exotické modely svojich burgerov. Napríklad kiwi burger na Zélande, cheesburger s červenou repou a vajcom. V Uruguaji McHuevo, burger s vajcom a majonézou, McPollo- chickenburger so slaninkou v Peru, Maharaja Mav v Indii – jahňací burger. Takže keď už, ochutnajte niečo, čo sa aspoň snaží napodobniť domácu kuchyňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *