Pred cestou do Indie je nutne si vybavit viza vopred. Na ambasade alebo online. Viza sa nedaju kupit na hranicnych prechodoch ani na letisku. Najjednoduchsia moznost je teda Indicka ambasada v Bratislave na Dunajskej 4, oproti Tesco, vedla supermarketu Teta je vchod. Ambasada je na 7mom poschodi.

UPDATE 18.3.2016:

po novom platia podmienky na ziskanie uvedene na stranke ambasady. (zmena oproti minulosti je online formular a biometricky pas) viac info: http://www.indianembassy.sk/slovencina/velvyslanectvo/konzularne-a-vizove-sluzby

Mesacne jednovstupove viza s prichodom do krajiny cez letisko sa daju vybavit cisto online:

https://indianvisaonline.gov.in/

Predtym, ako sa tam vyberiete, by ste sa mali rozhodnut v zavislosti od planov, o ake viza poziadate. Aj turistickych je viacero, v zavislosti od doby platnosti a poctu vstupov.

Druh víza Poplatok v Euro
1. turistické víza (jednorazové/dvojvstupové/viacvstupové) platné max. 6 mesiacov 53
2. turistické víza (viacvstupové) platné jeden rok 83
3. turistické víza (viacvstupové) platné 5 rokov 158
4. obchodné víza (viacvstupové) platné jeden rok 148
5. študentské víza (viacvstupové) platné na obdobie štúdia, max. päť rokov 93
6. tranzitné víza (jednorazové/viacvstupové) platné 3 dni 28

Dolezita informacia je, ze viza platia od datumu vydania. Najmensia mozna doba na formulari je sice 6mesiacov, ale ak mate letenku/resp. planovanu dobu pobytu na kratku dobu, mozu vam udelit viza iba 3-mesacne. Ak sa chystate na dovolenku iba do Indie, nejake hlbsie planovanie nie je nutne. Ak vsak predtym ako vstupite do Indie chcete ist aj inde, resp ak chcete ist do susednych krajin a nasledne sa vratit do Indie, treba si to vsetko premysliet.

Prakticky priklad: teraz je 6. decembra. Na konci januara letime na Sri Lanku, odtial do Indie. Nie je iste kolko sa zdrzime. Vieme iba to, ze chceme ist aj do susedneho Nepalu a Bangladesa. Aj ak by sme viza vybavovali v januari, nie je iste, ci by sme to vsetko do doby 3 mesiacov stihli obehat. Vybavime si teda 6 mesacne rovno teraz. Cena je rovnaka, takze niet co riesit.

Co vsetko potrebujeme:

– platny pas minimalne 6 mesiacov

– vyplneny online formular

– rezervacia spiatocnej letenky – my priletime zo Sri Lanky a odideme po zemi. Letenku zo Sri Lanky este nemame a vystup z krajiny po zemi takisto tazko zdokladovat.  Takze nam prislo jednoduchsie spravit si nezavaznu rezervaciu spiatocnej letenky u nemenovaneho predajcu, ktora za par hodin ci dni prepadne, ako vysvetlovanie detailov odkial kam ako preco a na co.

– doklad o financnom kryti. (oficialne sa udava 50 eur na den pobytu. No za tieto prachy by si tam kazdy zil asi ako Maharadza.) staci napr. vypis z uctu. So zostatkom u nas nebol problem. No citala som uz rozne skusenosti ludi, ktori ziadali o 6-mesacne viza, mali na ucte 600 eur a priniesli nejaky doklad o tom, ze im rodicia budu posielat peniaze – aj tak sa da :)

– doklad (fotokopia) o zdravotnom poisteni na celu dobu pobytu. (potvrdenie o cestovnom poisteni ku platobnym kartam, kreditkam apd, resp ine komercne poistenie.)

– itinerar cesty nie je povinny. Avsak ak chcete dvoj, pripadne viacvstupove viza do Indie, vyrazne pomoze.

Vyveziete sa vytahom na 7.me poschodie. Vsetky tieto doklady vam skontroluje tetuska na recepcii, ktora je Slovenka. Potom vas poslu cakat do miestnosti vyzerajucej ako kniznica a nasledne vas zavolaju.

Prijem ziadosti je kazdy pracovny den od 9.00 do 11.00

My sme sa teda celkom pripravili. Spiatocna letenka bola na 95 dni pobytu. Ak by sme mali napr iba na 20 dni, mohli by nas poslat domov s tym, ze mame prist o tyzden/mesiac aby nam vysli tie 3-mesacne viza. Doniesli sme si aj itinerar s klasickou turistickou trasou, pribliznymi poctami dni v danych mestach a odbockou do Bangladesu a Nepalu s tym, ze hranice budeme prekracovat po zemi. Konzulka teda poratala pocet vstupov do Indie (3) a do ziadosti napisala 6months/multiple a poslala nas platit na recepciu.

Poplatok sme zaplatili a pre pas sme si mohli prist nasledujuci den medzi 15.30 – 16.30 (oficialne vydavanie dokumentov)

Este poznamocka – vo viacerych forach narazite na informaciu, ze medzi dvomi vstupmi do Indie je povinny odstup 2 mesiace. (ked vystupite z krajiny, mozete sa vratit najskor za 2 mesiace. Netykalo sa to vsak krajin susednych, ale vasej domovskej krajiny. Niektori vsak mali napriek tomu problemy s colnikmi aj ked sa vracali zo Sri Lanky ci Nepalu a museli ich ukecat. Toto obmedzenie bolo vsak zrusene – viac info tu. )

You might also like these post :