Notice: _load_textdomain_just_in_time bola volaná nesprávne. Translation loading for the twentyfifteen domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Prosím pozrite si Debugovanie vo WordPress pre viac informácií. (Táto správa bola pridaná vo verzii 6.7.0.) in /home/backpackeri/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Prvá aj posledná sezóna v Alpách – Backpackeri.sk
chyžná

Prvá aj posledná sezóna v Alpách

Kto sleduje moje články, tak sa asi dočítal, že od novembra 2014 trčím na kopci v nadmorskej výške 2200 m /nad morom a muklujem tu v hoteli ako zimmermadchen, slangovo zimmerka. Kopa mladých ľudí sa vypytuje, kam odísť zo Slovenska za lepším životom. Moja osobná rada je takáto: život v zahraničí nie je lepší, je iba jednoduchšie sa uplatniť, ak nič okrem muklovania neviete. Čo však našťastie nie je môj prípad. Vyskúšala som Sydney, Španielsko pred krízou a teraz rakúske alpy. Na Slovensku som sa vždy dokázala adekvátne uplatniť a z tohoto a iných dôvodov sa tam mile rada opäť vrátim. K susedom som odišla, lebo som potrebovala instatný cashflow bez nutnosti dávať niekde po pol roku výpoveď a chcela som byť v horách – toto sa aj splnilo, ale povedzme, že som mala aj väčšie očakávania, no kým človek neskúsi, tak žije iba v ilúziach. Prečítajte si, prečo tu väčšina ľudí iba počíta dni či týždne do konca sezóny a prečo to bola moja prvá aj posledná sezóna v alpách.

1. Tvoj život tu je iba práca. Pracuješ 200 hodín mesačne (6 dní v týždni po 8,5 hod). Kto ste doma a pracujete od pondelka do piatka, predstavte si, že zrazu vám zrušia víkendy. Ten 1 deň voľna máme iba každé 2 týždne, nakoľko nás je tu málo a keď má 1 voľno, 1 ju zastupuje. Je nás tu 10, cez víkendy nemá voľno nikto, lebo je vela roboty, preto na vás voľno vyjde raz za 2 týždne. Všetci ostatní, ktorí nemajú až takú ťažkú robotu – čašníci, kuchári, údržbári atď majú voľno každý týždeň.

2. Zimmerka tu za tých 200 hodín v hrubom zarobí skoro 2 000 eur. Čo myslíte koľko stojí pobyt pre 2 hostí na týždeň s polpenziou? No je to viac ako tých 2000 euro. Myslíte, že by hotel prestal profitovať ak by zamestnal ďalšiu osobu, aby ste mohli mať každý týždeň 1 deň voľna a ráno sa vyspať? Ak by tu niekto v sobotu skolaboval od vyčerpania, asi by to nikoho netrápilo. Však tu máš makať a nechať sa zneužívať, za to ťa predsa platia. Ľudia prídu radšej sem, lebo tu zarobia bez zapojenia svojho mozgu, hlavne, že majú aj vysoké školy a zabili tam 5 rokov života, aby mohli makať od rána do večera tu. Na Slovensku okrem dretia sa treba vedieť obracať aj predať – to je zrejme príliš žlozité.

3. Boli by ste vy doma ochotní pracovať nadčasy a mať 1 deň voľna každé 2 týždne, aby ste zarobili ďalšie 3-4 stovky? Ak ste odpovedali áno, niečo robíte zle.

4. Ak nie ste dostatočne rýchly, prípadne ste niekomu nepohodlní, nikto nemá problém poslať vás domov. A je jedno, či je to na začiatku sezóny v skúšobnej, alebo po vianociach potom ako vás využili na sviatky, kedy bolo veľa roboty, alebo 3 týždne pred koncom sezóny, aby potom nemuseli vyplácať bonusy za sviatky a vianoce. Koľko ľudí vo vašom okolí dostalo výpoveď a v akom časovom horizonte? Na Slovensku z čias HP to bol iba 1 môj bývalý kolega, ktorý spôsobil dosť značnú škodu. Tu tých ľudí za 5 mesiacov bolo asi 10.

5. Všetko musí byť tip top, ale keď spraví chybu vedenie, to sa nepočíta. Za každú maličkosť vás tu buzerujú, ale keď napríklad slečna z recepcie pošle hostí do inej izby, ktorú potom vy musíte upratať, lebo nakoniec spia inde, to nikomu nevadí, alebo iné veci.

6. Je to business ako každý iný a vy ste iba otrok. Viete v čom spočíva úspech vybookovaného hotela na 100 % – 120 % po celú sezónu? V tom, že niektorí hostia sa sťahujú sa týždeň aj 3x do inej izby. Nakoľko žiadna izba nebola voľná týždeň, recepcia spraví čachre machre a je. Kto si to opäť odserie, že má 3 x tolko roboty? zimmerky. Najvtipnešie je, že tú robotu nám pridávajú hlavne vtedy, keď už aj bez tak je jej veľa. V sobotu sa tu človek nabehá a naposiluje ako závodný športovec. Poobede vás tak všetko bolí, že neraz zaspíte aj pred večerou, a v nedeľu vás čaká to isté, len trochu viac light verzia. Checkin je tu o 14tej. No ak je pekné počasie, hostia prichádzajú skor a z recepcie vám volajú iba na mobil, že ktorú izbu treba ísť okamžite!! upratať lebo tí magori sú už dole. Vy na poschodí beháte ako splašená koza a neviete čo skôr. Začnite si sťažovať a môžete ísť domov, lebo na vaše miesto príde iný zúfalý Slovák, alebo Maďar. Maďarky nie sú také dôkladné, ale aj tak sem chodia a iste prídu aj ďalšiu sezónu.

7. Ponorka tu robí svoje. Kolektív – záleží kto má kde koľko šťastia na akých ľudí. No stále sa tu niekto ohovára, kto čo spravil, nespravil, ideálne v jeho neprítomnosti. Však inak by popri žehlení nebolo o čom sa baviť.

zimmermadchen Hotel Riml
zimmermadchen Hotel Riml

8. Voľný čas tu ľudia trávia spaním, praním (na otázku, čo si dnes robila častokrát niekto odpovie „prala som“, v praxi to znamená idem dole k práčke, strčím prádlo, prášok a stlačím gombík – záležitosť na 5 minút), občas vleziete do hotelového bazéna alebo sauny (čo je úspech, lebo vo väčšine hotelov tam nemá personál povolený vstup), ešte môžete ísť lyžovať (čo tu využívam ako jedna z mála, nakoľko tu dokopy nikto nelyžuje), ak máte auto, tak idete aj nakúpiť (chodiť na výlety sa tu moc nedá, nakoľko tu v okolí nič nie je), no a po večeroch tu veľa ľudí od nudy chlastá (čo naopak mne pripadá v danej spoločnosti vcelku nudné a tak sa realizujem na svojom webe, vrhla som sa do blogovania a vymýšľania aktivít, čo budem robiť po návrate domov).

9. Tento problém pozorujem viacmenej iba na sebe, nie u svojich kolegýň. Manuálna robota síce prečistí myseľ, oslobodí, ale po pol roku ste tak prečistený a slobodný, že vás to deptá, ste unudený k smrti, chýba vám intelektuálna činnosť. Robota sa zautomatizuj a vy aj počas dňa naozaj seriózne premýšľate nad business plánmi. Potom sa po večeroch (keď vaši kolegovia chlastajú) veľmi ľahko chopíte príležitostí a neviete ani ako, zrazu máte program, spoluprácu a ďalších X projektov, ktoré vás čakajú na tom „hnusnom“ Slovensku, odkiaľ by všetci radi išli do paže. A to ste ani nemuseli dvihnúť telefón.

work-hard-and-become-a-leader10. Niektorí ľudia sú takí chudobní, že jediné, čo majú, sú peniaze. Nemajú však čas si ich užiť, chuť a energiu s nimi nejak rozumne naložiť. Môžete ísť do nákupného centra kúpiť si v ošiali 5 handier, ktoré aj tak nevynosíte, lebo v lete máte dohodnutý job na sezónu inde, alebo do potravín si kúpiť milku v akcii, dobrú na nervy. Alebo nakupovanie cez internet je tu veľmi obľúbené. Alebo si nechať peniaze na účte a šetriť na niečo. Viete koľko ľudí tu trávi 5, 10 alebo aj 20 sezón, nemajú žiadny osobný život, deti odrastené niekde inde, možno postavený barák v svojej domovine, ktorý si však nemajú kedy užiť?

Skúsila som, potila som tu krv, ale keď sa ma šéfka spýta, či prídem budúcu sezónu, moja odpoveď bude jasná: NIE. Nemám záujem počítať týždne do konca sezóny, do dôchodku, do konca svojho života. Bola to jednorázová fuška a dovidenia. Ušetrené peniaze využijem na príjem ďalších peňazí, na sebarealizáciu a na vytváranie ďalších možností. Nebudem mať každý rok nový iPhone ani tablet, ani každý mesiac nové handry, ale tie sú mi už tak nejak ukradnutné 🙂 Teším sa na Slovensko!

Autor:

Jana Bartovicová

A tak som si začala písať denníček zo svojich výletov, neskôr z toho vznikol blog, nech je na čo spomínať, keď ku mne dorazí Alzheimer

4 odpovede na „Prvá aj posledná sezóna v Alpách“

  1. offtopic trosku 🙂 od 2011 sa v HP pravidelne prerieduju stavy a to poriadne…v mojom time nas z 80 ostalo 25, niektore dalsie timy boli komplet zrusene a ich praca presunuta do bulharska ci indie
    ale ak si robila IT, nebolo lahsie si nasporit nejakym freelancom nez takouto makackou?

    1. dik za objasnenie 🙂 ale tak predpokladam, ze ti ludia nedostali len tak padaka? vzdy sa to tam nejak „upratalo“..alebo minimalne 3 mesacne odstupne.
      robila som IT, ale v tejto oblasti si neviem zohnat vlastnych klientov, a ani tam ziadnu oblast neovladam tak, ze by som si povedala, ze som v niecom expert 😀 aspon ma toto tu naozaj presvedcilo, ze idem robit sama na seba to co viem a to co ma bavi..

  2. tyvole napisat ze casnici a kuchari nemaju tak tazku robotu,tak k tomu neviem co povedat,asi by si si to mala vyskusat. takisto 300hodin za mesiac v horucej kuchyni s tym ze sa nezastavis ani na zlomok sekundy,to by som bol prosil za to aby som mohol ist upratovat izby.
    inak sezonne prace mam aj ja najradsej z rovnakeho dovodu ako ty,viem ze raz pride koniec bez toho aby som to musel koncit ja,a casto to ma viac bonusov a vyhod ako bezne zamestnanie

    1. Ahoj Vojtech,, dakujem za komentar. Pisem iba zo skusenosti z daneho hotela. Kazdemu sa javi jeho praca najtazsia. Nasi kuchari a casnici denne aapon hodinu prefajcili a nikdy som ich nevidela spotenych, takze si dovolim tvrdit, ze sa tolko nenamuklovali 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *